Ексміністр охорони здоров`я України приїхав у Житомир та відвідав другу міську лікарню

658

До міської лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка завітав колишній міністр охорони здоров`я України Олександр Квіташвілі. Зокрема, оглянув кардіологічне відділення, частина якого зараз перепрофільована під ковідне. За словами завідувача відділенням Олеся Кутнього, сюди потрібно вкладати максимум фінансів і зусиль, адже 67% українці вмирає від серцево-судинних захворювань. Більше року тому за кошти міського бюджету (а це 28 мільйонів гривень) у відділення придбали ангіограф. З його допомогою лікарі мають можливість  досліджувати кровоносні судини та за потреби здійснювати стентування, аби врятувати хворого від ішемічної хвороби серця та інфаркту. 9 місяців знадобилось, щоб отримати всі дозвільні документи, облаштувати приміщення і встановити ангіограф. І за три тижні з його допомогою лікарі виконали 50 коронарографій і 10 шунтувань.

«Це – високотехнологічне обладнання. Ми зараз знаходимось в 21 столітті. І в 21-му столітті не стріляють в горобців з гармати, а стріляють із гвинтівки з оптичним прицілом. Оце є гвинтівка з оптичним пристроєм, який дозволяє чітко визначити проблему і чітко її ліквідувати» — розповів медичний директор Житомирської міської лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка ЖМР Віктор Помирляну.

Завідувач центром ішемічної хвороби серця зауважує, що на сьогоднішній день маса людей потребують коронарографії. Але на це не вистачає коштів, точніше вони взагалі не закладені у бюджет. Тим часом у цивілізованих країнах коронарографія відшкодовується державою.

«Треба зібратись силами і зробити безкоштовну коронарографію для міських жителів. Це буде прорив, тому що ми зможемо виявити масу хворих, які ми можемо правильно діагностувати патологію серця і правильно лікувати. Ми зможемо їх стентувати, тобто ставити стенти в коронарні артерії. Дані сучасних досліджень говорять, що якщо стентувати вчасно, ми попереджуємо інфаркт» — сказав завідувач Міським центром ішемічної хвороби серця Олесь Кутній.

Наскільки важливий ангіограф, стає зрозуміло зараз, у постковідний період. Адже захворюваність на інсульт та інфаркт значно зросла, констатують медики. Тому підтримка медичної галузі має бути в пріорітеті.

«Але ще є дуже багато викликів, і треба ще докупити багато обладнання. І тому сьогодні депутати міської ради мають знати цю інформацію і виставляти дуже чіткі пріоритети. І спрямовувати фінанси на те, щоб обладнання було європейського рівня. Щоб кожен громадянин міг отримати швидко і якісно цю допомогу» — сказала депутатка Житомирської міської ради, голова постійної комісії з соціально-гуманітарних питань ЖМР Людмила Зубко.

Колишній міністр охорони здоров`я України Олександр Квіташвілі каже, що побачив великий ентузіазм і бажання працівників другої лікарні осучаснювати медицину, головне, аби було належне фінансування.

«Мы видели сегодня центр. Это государственный, это не частный. Но он на уровне самых лучших частных больниц не только в Украине, но и за пределами. Но тут все построено на энтузиазме и на желании все это делать. В Украине 2 убивающие фактора – это рак и сердце. И поэтому должно быть главным приоритетом для государства – укладывать деньги в развитие этих двух сервисов. Чтоб меньше украинцев у нас умирало от этого» — повідомив міністр охорони здоров`я Україні (2014-2016 рр.) Олександр Квітаішвілі