У Житомирі відкрили нову когенераційну станцію – ТЕЦ

707

73 багатоквартирних будинків у місті відтепер опалюватимуться завдяки сучасній котельні. Реконструкція тривала протягом 2-х років в рамках проєкту «Енергоефективність у місті Житомирі». Фінансувалося усе завдяки Державному секретаріату Швейцарії з економічних питань і підтримувалось Міністерством розвитку громад та територій України. Житомирський міський голова запевняє – це дає змогу підвищити енергобезпеку міста.

Зокрема цю ТЕЦ реконструювали з використанням кращих європейських норм, а у сучасній котельні для обігріву будинків спалюватимуть тріску, тобто відходи від обробки дерева. А загалом у місті мета перейти на альтернативну систему опалення приміщень. Вже є і плани реалізації будівництва ще 3-х ТЕЦ.

Ці ТЕЦ дозволять на 70% відмовитись від опаленням газом, а решту планують реалізувати саме за допомогою сміттєпереробного заводу.

Сергій Сухомлин каже – реалізація усіх цих проєктів справа не одного року. Поки ж у платіжках житомирян нічого не зміниться і платитимуть за тепло середню ціну по місту. Після реалізації усіх планів тепло коштуватиме точно дешевше. На відкритті сучасної екологічної котельні був і Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

Цей проєкт безпосередньо відбувся з-за підтримки швейцарської конфедерації. Вартість усієї реконструкції коштувала понад 9 мільйонів швейцарських франків, а це більше ніж 257 мільйонів гривень.

«Мета проєкту – вчасно зреагувати на зміни клімату, це боротьба зі змінами клімату і також підвищення рівня життя мешканців Житомира. В рамках співпраці з містом Уряд Швейцарії на сьогодні інвестував понад 12 мільйонів швейцарських франків. Завдяки цьому проєкту, завдяки тому, що місто доклало багато зусиль для того, щоб реалізувати цей проєкт, Житомир став другим містом в Україні, яке отримало Європейську енергетичну відзнаку» — сказав Надзвичайний і повноважний Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд.

Політики оглянули роботу ТЕЦ і символічно підписали сертифікат про початок роботи єдиної в Україні за таким конструктивом системи