У житомирському кінотеатрі імені Івана Франка показали фільм для незрячих

659

Сьогодні у житомирському кінотеатрі імені Івана Франка показали фільм для незрячих. Ініціаторкою заходу виступила львів’янка Оксана Потимко, яка сама має ваду зору.

Аудіодискрипція або ж іншими словами тифлокоментування — це створення окремої звукової доріжки із закадровим описом персонажа, предмета, простору та дії у певній відеороботі. У світі така методика існує близько кількох десятків років.

Близько 60-ти діток захоплено вслухались у фільм під назвою «Тільки диво». І цю стрічку обрали самі діти. Ініціаторка заходу здогадується чому вибір дітвори зупинився на цьому фільмі.

Вихователька школярів, які завітали на перегляд стрічки, розповідає, її вихованці з самого ранку хотіли потрапити на цей фільм.

«Вони чекають в захваті. Сьогодні з самого ранку ми не могли їх втримати. Ви бачили ми раніше прийшли. Тому, що діти чекають» — сказала в.о. директора спеціальної школи №1 Житомирської облради Людмила Крайнова.

Ярослав Нудик вже впродовж чотирьох років записує аудіодискрипцію до фільмів. Близько півсотні фільмів уже створено для незрячих людей та чимало міст України з радістю їх зустріли у своїх кінотеатрах. Чоловіку просто бракне слів, коли він говорить про ті емоції, які доводиться відчувати.

«Це напевно є ті речі заради яких варто жити взагалі на світі. Коли ви бачите результат своєї роботи в часі перегляду фільму, як діти реагують, як вони сміються, плачуть, переживають разом з акторами на екрані. Це така річ, яку не передати словами. Це треба відчути» — розповів учасник вокальної формації «Піккардійська Терція» Ярослав Нудик.

Маленька Ілонка із задоволенням прийшла на перегляд фільму «Тільки диво». Дівчинка вже вподобала головну героїню стрічки за те, що та прихистила маленька кошенятко. 

Організаторка заходу пані Оксана, в свою чергу, наголошує, на важливості створення таких фільмів для людей з вадами зору