На кордоні з Білоруссю посилюють охорону і готуються до можливого наступу мігрантів

516

Пункт пропуску Виступовичі - ворота між Україною та Білоруссю. І саме зараз вони знаходяться під великим навантаженням, адже криза з мігрантами на польсько-білоруському кордоні загострюється і невдовзі Україна може опинитися у епіцентрі конфлікту.

Лише за минулий тиждень у Чернігівській області було зафіксовано 15 іноземців, які намагались перетнути український кордон. З огляду на це у пункті пропуску Виступовичі активно почали посилювати охорону. 

«Розуміємо, що керівництво Білорусі може в будь-який час переправити потік нелегальних мігрантів з країн ЄС в бік кордону України. У зв’язку з цим ми посилено охороняємо державний кордон. Також збільшено щільність охорони державного кордону. Наразі відбувається збільшення сил і засобів, які залучені до охорони державного кордону», - розповідає начальник пресслужби 9-го прикордонного загону ім. Січових Стрільців Юрій Шахрайчук.

Посилено охорону й самого пункту пропуску. З обох боків стоять бійці з щитами та автоматами. А вже за сто метрів до білоруського кордону разом з спеціальною технікою по 12 годин чергують резервісти Національної гвардії.

«У разі загострення ситуації в складі військово-оперативного резерву висуваємось на розмежувальну смугу і виконуємо завдання за призначенням. У нас є спеціальний броньований автомобіль «Торнадо», який в разі загострення ситуації буде здійснювати свої дії згідно правових норм», - зазначає командир роти бригади оперативного призначення Едуард Позняк.

В умовах посиленого режиму змінилась робота і прикордонних кінологів. Спеціально навчені собаки можуть патрулювати смугу кордону цілодобово. А також лише за запахом здатні знайти людину у болотистій місцевості навіть за поганих погодних умов.

Виявляти порушників прикордонники можуть і з висоти пташиного польоту. Для цього використовують безпілотники, які працюють як вдень, так і вночі. У разі фіксування нестандартної ситуації, дані передаються на черговий пост, а вже звідти робоча група направляється на зазначене місце для перевірки інформації.

Поруч із прикордонним пунктом пропуску зосереджені і резервні сили прикордонників, які направлені сюди з усієї України. Вже близько тижня резервісти проживають у наметовому містечку і в будь-який момент готові реагувати на усі команди. 

«У повному обсязі посилюємо підрозділи житомирського прикордонного загону. Забезпечені для виконання завдань в автономних діях. В будь-який момент готові до дій. Персонал обізнаний», - сказав полковник, комендант наметового містечка Руслан Ставицький.

У свою чергу з боку Білорусі посилення немає, запевняють водії, яким декілька разів на тиждень доводить перетинати українсько-білоруський кордон. Кажуть, там усі працюють у штатному режимі.

Прикордонники запевняють, порушень на пункті Виступовичі зафіксовано не було, однак посилення та резервісти перебуватимуть тут до моменту повного вирішення конфлікту на польсько-білоруському кордоні