Поблизу українсько-білоруського кордону відбулись масштабні навчання

560

Поліцейські, прикордонники, нацгвардійці, рятувальники, представники міграційної служби та інші правоохоронні підрозділи провели масштабні навчання поблизу українсько-білоруського кордону на Овруччині. Тренування проходили під керівництвом координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні СБУ в області. За легендою, в одному із сіл Овруччини з`явилось троє невідомих чоловіків, які насторожили місцевих жителів, адже мали характерну зовнішність і не знали української мови. Містяни в рамках системи оповіщення «Чужий в селі» поінформували про це поліцейських.

Правоохоронці вивили, що ці іноземці нелегально перетнули державний кордон. А у буферній зоні знаходиться ще кілька сотень їхніх співвітчизників, які планують незаконно проникнути в Україну.

«Група осіб може прорватись через кордон і їх необхідно буде розшукати пошуковими групами, висунути додаткові резерви для того, щоб їх замкнути на окремій території. І після цього вже зробити заходи по їх затриманню і доставити в пункти відфільтрації для подальшого вирішення питання з ними в законодавчому полі»,говорить заступник начальника ГУНП в Житомирській області Артем Лисогор.

До умовного пункту пропуску державного кордону терміново було направлено додаткові сили Національної гвардії та Державної прикордонної служби, а також групу перемовників Нацполіції. Правоохоронці заблокували прохід та не допустили незаконного проникнення агресивно налаштованих осіб на територію України. Однак частині правопорушників все ж удалося перетнути кордон за кілька кілометрів від пропускного пункту і сховатись у лісовій місцині. Завдяки першочерговим оперативно-розшуковим заходам вдалося встановити місце перебування порушників та деблокували їх просування углиб лісу.

Найбільш агресивних та активних правопорушників з натовпу вилучали поліцейські. Заблокованих у кільце мігрантів правоохоронців по черзі доставляли до фільтраційного центру, де з ними працювали оперативники, слідчі та міграційна поліція.

«Навчальні сценарії є дуже реалістичними, і наближені до тих дій, які відбуваються у наших сусідів на кордонах із суміжними країнами», — зазначає перший заступник Голови Державної прикордонної служби України Володимир Федоренко.

«В цих навчаннях були максимально наближені до реальних дій, тобто ми розглядаємо один із пунктів пропуску, де може бути порушення кордону в рамках від 500 до 2000 мігрантів. Цей гарнізон був задіяний якраз для стримання такої кількості людей»,сказав заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич.

Злагодженість дій усіх правоохоронних підрозділів, військовиків та прикордонників показали виску ефективність та готовність до можливих дій нелегальних мігрантів на кордоні.