Реформа децентралізації: розвиток Лугинської об’єднаної територіальної громади

645

Селище міського типу Лугини, нині Коростенського району, засноване ще у далекому 17 столітті. Розташоване воно на півночі нашої області і стало столицею Лугинської об’єднаної територіальної громади. Об’єдналися вони ще у 2016-му, а вже після до них почали приєднуватися і інші сільські і селищні ради. З 2016-го року новостворену громаду очолює Петро Іванович Мельник.

Переважна кількість населення, а це понад 11 тисяч, сільське.

Через ось це скорочення населення вимушені закривати і деякі школи, бо ж дітей там фактично немає.

Селищний голова каже: «Живуть як усі!». Незважаючи на проблеми, які є і будуть виникати завжди, громада зараз активно розвивається за той бюджет, який значно виріс завдяки децентралізації.

Велика дохідна частина бюджету – це податки. Колишній Лугинський район – сільськогосподарський і майже на усій території працювали сільськогосподарські підприємства. Основні наповнювачі казни громади – лісгоспи. Мають також спиртовий завод і ще чимало малих підприємств. Та Петро Іванович каже – важливо аби у громаду заходили інвестори. Це і податки, і робота для місцевих. Вже найближчим часом у Лугинській ОТГ запрацює гранітний кар’єр.

«Маємо надію на відновлення роботи гранітного кар’єру. Це досить серйозне і потужне підприємство буде на якому буде працювати близько 2-х сотень осіб. Це серйозний поштовх бюджету і люди будуть мати стабільну роботу, а це теж радує», — розповідає Лугинський селищний голова Петро Мельник.

Петро Іванович поділився і планами на подальший розвиток громади.

Каже – зупинятися точно не збираються і надалі будуть розвивати інфраструктуру кожного куточку громади.