За 15 років подружнього життя чоловік не інфікувався від ВІЛ-позитивної дружини: історія жінки

815

Обличчя жінка вирішила не показувати, але поділитися історією хоче, аби розвіяти міфи та підтримати тих, хто про свій діагноз дізнався нещодавно. Марії 40 років, 15 з них вона живе із діагнозом ВІЛ-позитивна. Каже, інфікувалася через незахищений статевий акт, про те, що партнер виявився хворим дізналась не відразу, а тому скільки точно хворіє — не знає.

«Я так собі вважаю, що скоріш за все це був секс. Бо на людині не написано чи вона здорова, чи вона не здорова. Я собі дуже відганяла цю думку, але пішла здала тест», — розповідає ВІЛ-інфікована Марія.

Для жінки позитивний тест став шоком. Марія зізнається як і всі, думала, що це хвороба наркозалежних і тих, хто часто змінює партнерів.

«То був звісно шок, холодний душ. Я думала, що це взагалі, це смерть», — каже ВІЛ-інфікована Марія..

Медицина на той час тільки почала розвиватися й досліджувати хворобу. Тоді ж й без того налякана жінка на питання: «що робити далі?» отримала від лікаря відповідь, яка досі не йде з голови.

«Цитую: «дівчинко моя, тепер ви купуєте собі дерев’яний макінтош тому, що лишилось вам півроку», — сказала ВІЛ-інфікована Марія..

Нині ж ставлення до хвороби в Україні змінили. Зокрема у Житомирі існують благодійні організації та лікувальні заклади, які надають психологічну підтримку хворим й допомогають сприйняти хворобу. Соціальним працівником є і Марія, жінка каже, коли люди говорять «рівний до рівного» інформація на власному прикладі сприймається простіше. А от коли люди вперше чують про діагноз, частіше хвилюються не за себе, а за найближчу людину, яку могли інфікувати не знаючи про хворобу.

«Я першою повідомляю про ВІЛ-інфекцію пацієнту. Тому що ось ця перша психологічна підтримка, від неї дуже багато залежить як людина буде жити з цим далі», — каже психолог кабінету довіри Вікторія Синкевич.

А далі хворому призначають пожиттєву терапію, ліки потрібно приймати в один і той же час, день у день. Розробити схему лікування пацієнтам допомагають лікарі та соціальні працівники.

А якщо чітко дотримуватися порад лікаря, ВІЛ-інфікована жінка зможе стати мамою. Так, на Житомирщині народилося вже близько 200 здорових малюків.

«Якщо вагітна виконує рекомендації наших спеціалістів, діти народжуються здорові. Після народження діти перебувають 18 місяців під спостереженням і потім маючи негативний результат ми таких дітей знімаємо з обліку», — сказала завідуюча відділенням для профілактики та боротьби з ВІЛ-інфекцією та СНІДом Олена Варваровська.

Заміж наша героїня виходила вже маючи ВІЛ-статус. Але коханого це не відштовхнуло. І ось за 15 років подружнього життя чоловік Марії не інфікувався від дружини хворобою. Марія каже, це все завдяки тому, що ні дня не пропускає лікування.

Лікарі вкотре нагадують ВІЛ-інфекція передається статевим шляхом, материнським молоком, під час переливання крові та у випадку якщо людина наркозалежна. Ті, хто мають ризик бути інфікованими мають щотримісяці перевірятися, адже вчасне виявлення хвороби дозволяє пацієнту жити повноцінним життям.

Тестування на ВІЛ/СНІД безкоштовне. Щорічно у день боротьби із СНІДом 1-го грудня людям пропонують додатково пройти обстеження. Цього року заохочують під гаслом протестовані — загартовані.