Ласий шматочок: на підприємстві хочуть змінити директора, а люди у знак протесту заблокували дорогу

Черга із десятків машин вишикувалася у дві сторони.

Близько сотні жителів села Стара Чортория вийшли на протест. Люди із плакатами та українськими прапорами, із криками «руки геть від нашого підприємства» перекрили дорогу з усіх сторін, яка веде до Любара.

Усі ці люди працюють або колись працювали на місцевому сільськогосподарському підприємстві — до того ж найбільшому у районі. За роки життя, кажуть, бувало різне і коли фірма мало не закрилася, підняти її взявся Олександр Якимець. Керував чоловік за контрактом понад 15 років і таки зробив його потужним. А тепер керівника хочуть змінити, люди ж — проти.

«Директор вже 15 років як наш директор. Він виходець із нашого села, а нам хочуть приставити директора чужого. Якби директор наш був поганий, люди б тут не стояли», — каже головний агроном сільсько-господарського підприємства Віталій Рибак.

Через те, що підприємство державне, нового керівника призначає Національна академія аграрних наук України. Головний економіст підприємства каже, в академії пояснень людям не дають, водночас жодних підстав замінити керівника у них немає.

«По-перше, він виконує усі умови контракту. А в контракті закладені наступні умови: виконання фінансово-виробничих планів, розвиток підприємства, збереження державного майна, виконання фінансово-економічних показників та коефіцієнтів. Ці всі показники виконуються і перевиконуються», — сказав головний економіст сільсько-господарського підприємства Юрій Гниленький.

З комісії, яка призначає керівництво виключили представників колективу. Тож звідки взявся новий директор ніхто не знає, жодного разу його не бачили та не спілкувалися. Відомо, що чоловік із Чернігівської області, а за освітою фінансист, за спиною вже має 5 банкрутств і нині керує хімчисткою.

«Раніше входили представники академії та представник від нашого трудового колективу. Зараз ці положення про конкурсну комісію академія ігнорує і зараз виключно членами комісіє є працівники академії», — каже головний економіст сільсько-господарського підприємства Юрій Гниленький.

А ось це і є це підприємство. Тут знаходиться тисяча одиниць худоби і вирощують елітні сорти культур. Для людей — це 180 робочих місць із заробітною платнею від мінімальної до 20 тисяч гривень. Усього господарство має 3 тис. гектарів землі, з яких понад 2 тисячі га в обробітку. Тож це ласий шматочок. Люди упевнені, нова людина сюди йде не покращити підприємство, а знищити його.

«Адже селяни ці тут живуть на цій землі, працюють у цьому господарстві і вони залишаться без землі. Бо прийде той чи інший рейдер і зробить банкрутом і тут нічого не буде», — зазначає директорка місцевої школи Надія Сологуб.

Такої ж думки і нинішній директор.

«Перше — забирають тваринництво, відповідно, сказав, солідна сума, там десь на 20 мільйонів гривень буде тваринництва. Немає тваринництва — за ними йде ліквідація робочих місць і йдуть люди, а потім підводиться до банкрутства. А далі заїжджають вахтовим методом трактори. Я думаю він там керує не сам, за ним стоять люди», — каже директор дослідного господарства «Нова Перемога» Александр Якимець.

Якщо побоювання людей таки стануть реальністю громада втратить мільйонні податки до бюджету, а місцеві — роботу. Водночас підприємство опікується місцевими школами, будинком культури та й взагалі кажуть люди, директор допомагає й своїм односельчанам.

Це вже не перша акція протесту, але люди запевняють — не остання. Нового керівника на підприємство не пустять ні за жодних умов.

Сьогодні-завтра Національна академія аграрних наук має повідомити про своє рішення. Керівник підприємства каже, якщо рішення буде не на його користь, судитиметься.