Сіли за стіл переговорів: в облраді створять робочу групу по вирішенню питання з ліцеєм

В обласній раді відбувся круглий сіли за участі представників спортивної та освітньої еліти Житомирщини. Всі присутні озвучили свої пропозиції щодо розвитку спортивного ліцею. Голова обласної ради зазначає, усі пропозиції пропрацюють та внесуть до проєкту.

«Нам би хотілось розуміти, що це великий потужний проєкт для нашої області і його реалізація, яка може початися в наступному році і тривати кілька років. Але, це шалені можливості для розвитку взагалі і науки, і спорту в нашій області», — каже голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

Ліцеїстів та педагогів не полишає питання — чи не витіснить спорт академічну складову закладу. Й чому перед тим як вирішили перепрофілювати ліцей про це завчасно не повідомили керівництво та педагогів.

«Ми не проти спортивних дітей. Але, не потрібно за рахунок спортивних дітей зменшувати увагу до академічних. Ви не повідомляли на про реорганізацію», — сказала член учнівського самоврядування обласного ліцею Софія Бондар.

Але представники влади запевняють, спорт не витіснить академічне навчання. Усе буде пропорційно. Водночас у закладі покращяться умови для навчання, проживання та матеріально-технічна база.

«Там будуть розширені лекційні зали, там будуть можливості для гуртожитку, уже зовсім сучасні, інші. Також там будуть можливості для наших спортсменів: просторі зали і для волейболу, і для баскетболу, і для всіх видів греко-римської боротьби, боксу, і так далі», — зазначає голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

Із перепрофілюванням закладу вже погоджується і директорка. Каже вивчила питання, тож у ліцеї дійсно можна буде поєднати два напрямки навчання.

«Головне завдання, прохання і проблему, яку я поставила: щоб збереглася академічна складова. Після довгих перемовин, ми дій1шли до того висновку, про те, що це зберігається. Я єдине, що хочу сказати після сьогоднішньої дискусії, я за спорт, я за здоровий спосіб життя», — каже директорка Житомирського обласного ліцею Людмила Корінна.

Освітяни зазначають, поєднання напрямків дасть можливість усім ліцеїстам отримати загальноосвітню підготовку для успішного складання ЗНО.

«І ще одне питання щодо певних маніпуляцій, які я читала, щодо якості освіти, в тому числі яке далі бути дітям, як їм вступати в заклади вищої освіти. Я особисто як представник, як перший проректор можу однозначно заявити, що основним критерієм можливістю отримання бюджетного місця в будь-якому університеті України, в тому числі і в Житомирській політехніці є результати ЗНО», — говорить перший проректор ДУ «Житомирська політехніка» Оксана Олійник.

Вузькі спеціалісти кажуть, підготовка спортсменів це комплексний підхід і тут має бути наукова складова.

«Долучимось до цього якщо потрібна підтримка методична, наукова, підтримка кадрами, в будь-якому питанні. Але звичайно мають бути і академічні напрямки», — сказала декан факультету фізичного виховання і спорту ЖДУ ім. І. Франка Тамара Кутек.

Чому центр для спортивного ліцею обрали у Житомирі, голова обласної ради пояснює довгостроковою перспективою, адже недалеко від закладу знаходиться аеропорт, залізничний вокзал, логістика. Водночас представники спортивних федерацій зазначають, переводити дітей у Бердичів батьки не хочуть.

«Одразу скажу, що були найкращі результати у групи дівчат, яка займалась в Ю15, уже в той час стали чемпіонами України по Першій Лізі. В нас були такі плани, що в подальшому це була б і вища ліга, і був би ріст, але коли відділення перейшло в Бердичів, це зовсім не те. Більшість батьків не захотіли переводити дітей у Бердичів, в Житомирі їм краще. Ми звичайно за те, щоб відділення залишалось і у Бердичеві, але центр має бути в Житомирі», — резюмує виконавчий директор Житомирської обласної асоціації футболу Руслан Маєвський.

Зацікавленість у перепрофілюванні ліцею має і Житомир. Міський голова каже, тут зможуть навчатися і житомирські учні. Але водночас від цього рішення виграють всі. Адже у закладі стане краща інфраструктура. Мер зазначає, що з бюджету готові виділяти додаткові кошти, а вже зараз ведуть перемовини з олімпійською чемпіонкою, аби вона стала тренером у закладі.

Як висновок: сьогодні в обласній раді вирішили створити робочу групу із усіма представниками, які були на нараді. І вже наступного тижня планують провести виїзде засідання у стінах ліцею.