«ЗеЖінки» та правоохоронці провели відкритий урок «Житомир без насильства» для старшокласників

В країні триває акція «16 днів проти насильства», до якої долучаються і «ЗеЖінки» Житомирщини. Разом з представниками правоохоронних органів вони розповідають старшокласникам про види насильства, обговорюють різні ситуації та можливі шляхи їх вирішення. Один з таких уроків відбувся й у 23-й гуманітарній гімназії у Житомирі.   Кажуть, про цю тему важливо говорити завжди, а особливо з молоддю, яка готується до самостійного життя.

«Вони вийдуть у нове життя і там будуть інші ситуації. Вони мають знати що робити у такому чи іншому випадку там. Тому для дорослих це буде важливіше», — каже голова руху «ЗеЖінки» у Житомирі Ірина Гладка.

Головна мета таких уроків – навчити дітей не мовчати про проблему насильства. Адже це стосується кожного. Особливо поширеним зараз є такий вид насильства, як булінг. Однак школа запевняє, у закладі жодного такого випадку ще не було, та зі свого боку завжди готові оперативно реагувати на такі ситуації.

«Реакція йде згідно ланцюгу. У нас є ланки заступників, є директор, є класні керівники, є рада профілактики проти порушень. Тому дій дуже багато, механізми прописані, інформація є на сайті», — говорить директор Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 ім. М. Очерета Ігор Баранов.

З бажанням долучитися до акції, учні усієї школи створили виставку малюнків присвячених темі насильства. Також у форматі інтерактиву школярі активно відповідали на питання представників патрульних та поліції охорони, розповідали свої життєві історії.

Організаторів уроку здивувала активність та обізнаність школярів. Кажуть, для свого віку діти досить добре орієнтуються в темі насильства та розуміють як діяти у тих чи інших ситуаціях.

«Діти уважно слухали. Я побачила, що для них ця тема дуже важлива. Я можу сказати, що діти обізнані. Діти знають куди звертатися і знають свої права, це дуже важливо», — сказала начальник сектору протидії домашньому насильству Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області Марія Зуб.

До акції було задіяно близько 80 навчальних закладів Житомирської області, де взяли участь понад 1600 підлітків.