За сприяння Ігоря Ходака в освітніх закладах Житомирщини встановили твердопаливні котли

Опалювальний сезон 2021 року видався напруженим для соціальних установ. Заклади, які були споживачами природного газу, шукали альтернативні та економніші види обігріву приміщень. Посприяв вчасному старту опалювального сезону в кількох громадах депутат Житомирської обласної ради від партії «Наш Край» Ігор Ходак.

«Я на прикладі свого підприємства розумів наскільки це важливо. Постійно слухаючи, як депутат, який виконує свої повноваження перед громадою і суспільством, спілкуючись постійно з директорами шкіл, підприємств, будь-яких комунальних підприємств, кожен опалювальний сезон – це біда. Де взяти гроші, яким шляхом пережити зиму?», — каже депутат Житомирської обласної ради, фракція «НАШ КРАЙ» Ігор Ходак.

На початку опалювального сезону у скрутному становищі опинились усі навчальні та дошкільні навчальні заклади Романівської громади.

«На початку опалювального сезону енергетично-постачальна газова компанія поставила вимогу, щодо встановлення нових вузлів коректору газу, а також електронних лічильників. На той момент, це була досить велика сума, орієнтовно біля 300х тисяч. Тому було рішення встановити, оптимізувати, зробити обладнання і перейти на альтернативні види палива», — говорить секретар Романівської селищної ради Юрій Чумаченко.

Під загрозою опинився навчальний процес у Романівській гімназії, адміністрація опрацьовувала різні варіанти проведення занять, аби діти не мерзли у класних кімнатах. З проханням допомогти розпочати опалювальний сезон звернулися до Ігоря Ходака, депутата Житомирської обласної ради та генерального директора місцевого деревообробного підприємства ТОВ «ВІВАД 09». Для обігріву приміщення знайшли економічну альтернативу – вирішили встановити твердопаливні котли.

«Якщо взяти тільки матеріали, це біля 30-ти тисяч. Але не стояло питання фінансове, стояло питання, щоб швидко запустити даний об’єкт, дану школу, щоб було тепло», — сказав фінансовий директор ТОВ «ВІВАД 09» Василь Флуд.

Відтепер альтернативний вид опалення для гімназії є ефективнішим та досить економічним. Раніше середньодобова витрата газу для обігріву приміщення складала більше 100 метрів кубічних. Оплатити таку кількість за новими тарифами для закладу було неможливо.

«Зараз ми маємо середньодобову витрату дров десь 0,7 м кубічних. Якщо порівняти витрати газу з витратами дров, то тут є дуже велика і економія, і якість опалення», — сказав директор ОНЗ «Романівська гімназія» Олександр Войтюк.

Батьки вдячні меценату за допомогу та небайдужість, адже для них головне - це здоров’я дітей.

«Зараз, коли наш обласний депутат Ігор Ходак доклав свою руку допомоги, діти мають змогу сидіти в теплих класах, з захопленням навчаються і їдуть до школи», — каже мати учня Романівської гімназії Тетяна Усінська.

У Романівській школі мистецтв вже користуються твердопаливними котлами, проте нині виникла потреба у сировині. Ігор Ходак, як меценат надав закладу дерев’яні пелети для обігріву приміщення.

«Батьківський комітет і викладачі школи звернулися до депутата обласної ради Ігоря Ходака і він нам надав допомогу у виділенні паливних брикетів. На даний час в школі тепло», — зазначає директор Романівської школи мистецтв Станіслав Твардовський.

Ігор Ходак фінансово супроводжував процес переоснащення котелень не лише Романівської громади. Так меценат долучився до переоснащення системи опалення в навчальних закладах Вільшанської громади.

«Якщо нам потрібно було 800 тисяч заплатити по цінах 2020-го року за опалення гімназії, то в цьому році ми закупили на 790 тисяч дров, яких нам вистачить опалити повністю приміщення всієї громади: школи, садочки, адмінприміщення, старостати», — говорить Вільшанський сільський голова Сергій Мельник.

«Ігор Євгенович відгукнувся, привіз нам деревні брикети з якими ми розпочали протоплювати і запускати котельні», — сказав директор КЗ «Вільшанський ліцей» Ігор Гопкало.

Таке опалення, на думку депутата Ігоря Ходака, має бути у кожному освітньому та соціальному закладі. Депутат запевняє, це не тільки ефективно, але й дієво у боротьбі з монополією, а тому для нього це завдання №1.

«Ми маємо перш витратити наш невеликий бюджет, да, можливо зараз його і так не вистачає, але витратити заради нашого майбутнього, щоб позбутися монополії. Якщо б ми на сьогодні змогли б перейти на дров’яні котли, якщо ми кажемо за комунальні підприємства обласної ради будь якої громади, то сировини для використання в таких котлах ще вдосталь і для цього не так багато потрібно докласти зусиль», — каже депутат Житомирської обласної ради, фракція «НАШ КРАЙ» Ігор Ходак.