Медичне диво на селі

Надсучасна лабораторія, усе можливе діагностичне обладнання, навіть операційна і  міні стаціонар – усе в одних стінах сільської лікарні. У поліській глибинці, в невеликому селі Радовель Олевського  району у жовтні було відкрито Медичний центр  європейського рівня.

 «Я дуже чітко розумію і відчуваю наскільки цей заклад важливий для звичайних людей», — каже Меценат, автор проекту «Радовель» Михайло Весельський.

Екскурсію по медичному центру знімальній групі каналу СК1 провів меценат і автор проекту «Радовель» Михайло Весельський особисто. Він наголошує, що цей медзаклад націлений, передедовсім допомагати людям зберігати здоров’я, а не лише лікувати.

«В комплексі це має бути направлено на збереження життя і зміни його якості», — каже Меценат, автор проекту «Радовель» Михайло Весельський.

Медцентр з’явився на місці старої лікарні, яка була зведена ще в 1936 році. В ній, до слова, народився і майбутній меценат. Два роки тому аварійні стіни було знесено.

«В  1969 році народився я. Це особливе місце. Я кілька разів був у критичному стані в тих стінах. Я пам’ятаю, як  я потребував допомоги, як я її отримав. І це живе в мені до цих пір», — сказав Меценат, автор проекту «Радовель» Михайло Весельський.

Весельський не приховує – своє здоров’я довіряє європейським лікарям, але все краще, що бачив у світі, тепер втілює у життя в рідному селі.

Все починається з консультації педіатра чи сімейного лікаря. Особливість у тому, що тут фахівці, окрім знань, озброєні ще й  сучасним обладнанням. Зокрема, на місці має змогу зробити ультра-звукову діагностику чи оцінити стан шкіри за допомогою апарату. Для цього спеціалісти проходять спеціальне навчання.

У Радовелі особливу увагу приділяють здоров’ю дітей. Зокрема, у медцентрі є світлооптичний прилад ДІЄРС, який дозволяє виявляти проблеми із хребтом, не опромінюючи.

«От ми провели повністю обстеження дітей в ліцеї: 47%  дітей зі сколіозами різного ступеня.  Троє діток, яким допомогти не можливо. Із січня запустимо комплексну програму по збереженню здоров’я. Будемо моніторити через обладнання, що відбувається з дітьми», — розповідає Меценат, автор проекту «Радовель» Михайло Весельський.

Обладнано сучасний стоматкабінет, який чекає на медичного світилу з Києва.

Медичний центр має надсучасну лабораторію, в якій роблять більшість необхідних аналізів.

Для проведення повного скринінгу населення в медичному центрі встановлено рентген, мамограф, офтальмологічне обладнання. Є можливість для проведення колоноскопії. Обладнано гінекологічний і кардіологічний кабінети.

Вінцем цього сільського медцентру є операційна.

Обладнано також реанімаційну і кілька стаціонарних палат.

В процесі реалізації цього проекту його бюджет виріс більш як удвічі і склав понад 120 млн. грн..

Усі, хто уклав декларації із тутешніми лікарями, обслуговуються безкоштовно. Незадекларовані радовельчани платять умовні внески, для всіх інших шукають можливіть якісні послуги зробити доступними.

На сьогодні в медцентрі на постійній основі працює чотири лікаря. А близько двох десятків спеціалістів приїжджають на консультації. Валентина – єдина місцева медична сестра.

Проект «Радовель» — про якісну зміну життя громади в цілому, а не лише про медицину чи освіту. А ще про здатність віддавати.

Спеціалісти надихаються цим проектом і переїздять сюди з родинами, змінюючи місто на село.

Місцеві люди в захваті від змін, які відбулися в Радовелі.

Пані Наталія хвалиться тим, що доня знайшла в селі хорошу роботу і тепер мріє, що й син після навчання поповнить ряди місцевих лікарів.

Люди кажуть, що Весельський завжди допомагав землякам, але останні три роки ця допомога стала системною і для всієї громади.

Медичний центр «Радовель» — це перший приклад державно-приватного партнерства і перший медичний заклад такого рівня у невеликому селі. Але Михайло Весельський сподівається, що невдовзі такого рівня сільська лікарня стане типовим проектом в Україні.