Щовівторка у дитячій лікарні ім. Башека робитимуть безкоштовний аналіз на глікований гемоглобін

Лише у Житомирі на обліку перебуває 110 дітей із цукровим діабетом і кожні три місяці вони мають проходити обстеження на глікований гемоглобін. Однак в лікарні ім. Башека не було апарата, за допомогою якого можна було б проводити відповідний аналіз. Вирішення цього питання стояло гостро.

«Діти з цукровим діабетом повинні обстежуватися безкоштовно. В нас виникали питання до батьків, до наших лікарів-ендокринологів, тому ми прийняли таке рішення закупити цей апарат і вже на цьому тижні ми обстежили 11 дітей. Ці діти будуть обстежуватися щовівторка», — розповідає директор КП «Дитяча лікарня ім. В.Й. Башека» Володимир Галайба.

Такий апарат вартував близько 50-ти тисяч гривень, а зібрати кошти на нього допомогли спонсори. Нині триває закупівля додаткового обладнання, але сам аналізатор вже функціонує. Лікарі кажуть, з його появою робити дослідження на глікований гемоглобін стало набагато простіше,і результати є більш точними.

Особливої підготовки до забору аналізу на такому апараті не потрібно, а результат готовий вже приблизно за 10-ть хвилин.

«Дослідження на глікований гемоглобін показує рівень глюкози упродовж 3-х місяців. В принципі, індивідуальної підготовки до такого аналізу немає», — каже завідувачка лабораторією Ірина Шепель.

Загалом, вартість одного такого аналізу для лікарні сягає трохи більше ста гривень. Та запевняють, дослідження на глікований гемоглобін є необхідним для діток, хворих на цукровий діабет. Щорічно на облік стає все більше і більше пацієнтів. Тому лікарня ім. Башека ставить собі завдання робити такі аналізи безкоштовними і в пдальшому.