«20 хвилин з Корольовим»: у музеї космонавтики розповіли, як створювався фільм про відомого житомирянина

Сергій Павлович Корольов — відомий житомирянин. Його ім’я нині на слуху цілого світу. Та не завжди так було. Увесь період життя вченого-конструктора був засекречений. А кадри запуску першого супутника, зустрічі космонавтів, фото сімейного архіву можна вважати унікальними, бо впродовж тривалого час доступ до них було неможливим.

«Перші кадри ми взагалі отримали спочатку від житомирян, які засніли відкриття Меморіального будинку-музею, на яке приїжджала Наталія Сергіївна з матір’ю Сергія Павловича Корольова Марією Миколаївною Баланіною. Це унікальні кадри, які довго зберігалися у нашому архіві», — каже директорка Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова Ірина Дячук.

Зокрема, «Укрхроніці» теж вдалося зафільмувати цікаві моменти, які науковий співробітник музею Сергій Бовкун зміг дістати. Сам же чоловік розповідає, що вже близько п’яти років займається пошуком цікавих кінохронік з історії Житомирської області.

«Відшукую їх в Інтернеті або в архіві імені Пшеничного, а коли прийшов в музей, то моє хобі скажем так з професією співпало і мені стало цікаво, що є про Сергія Павловича Корольова. Взагалі, які є кінохроніки? Тому, що він був засекречений, ми знаєм. І досить мало його зйомок зберіглося», — сказав молодший науковий співробітник Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова Сергій Бовкун.

Знаючи те, що в українському архіві такі кадри буде віднайти неможливо, науковий співробітник розгорнув пошук у вільних джерелах — Інтернеті, YouTube, різноманітних космічних сайтах і каналах.  

«І таким чином знайшов близько тридцяти різних фрагментів, передач, фільмів, який змонтував у єдиний фільм», — каже молодший науковий співробітник Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова Сергій Бовкун.

Змонтований фільм вийшов тривалістю близько 20-ти хвилин. Тому відповідно, отримав назву «20 хвилин з Корольовим». Особливість стрічки в тому, що всі моменти йдуть за хронологічним порядком.

«Від найпершої, яку віднайшли ми вже до останнього його року життя. Цікаво, що найперша зйомка Корольова, кінозйомка — це 28 рік. Це Корольову було ще 21 рік», — розповідає молодший науковий співробітник Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова Сергій Бовкун.

Ця зйомка унікальна й тим, що на відео зафільмований молодий студент Сергій, який бере участь у змаганнях планеристів.
Також у фільмі можна побачити, як відомий житомирянин дає настанову космонавтам, що відправляються у космічну подорож.

«Ми знаємо конструктора. Ми знаємо видатного вченого. Ми знаємо творця техніки. А от людину завжди можна побачити і відчути через зовнішність, правда ж? Через її міміку, через її жести, через її посмішку. Тому саме на цих кадрах ми бачимо людину Корольова», — зазначив молодший науковий співробітник Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова Сергій Бовкун.

Під час перегляду фільму можна побачити, як змінюється настрій конструктора. Спостерігати за ним у робочій та домашній атмосфері в компанії друзів і колег. Та ж це ще не всі хроніки, які вдалося відшукати. Робота триває. Нині ж директорка музею розповідає, що вдалося знайти унікальні кадри з французького музею, де є експозиція, присвячена засновникам світової космонавтики — Сергію Корольову і Фон Брауну. Побудована вона на протиставленні цих вчених. Та найбільше вражають ті кадри, які вдалося побачити в музеї Франції.

«Саме в цьому музеї ми побачили унікальні кадри. Наприклад, Корольова з Гагаріним. Саме на дачі Сергія Корольова. Взагалі була така традиція після польоту Юрія Гагаріна, що космонавти завжди приїжджали в Останкіно. Там був будинок Корольова, в якому він, на жаль, бував дуже рідко. Тому, що весь час він фактично проводив на підприємстві і на Байканурі. І ці кадри нічого секретного не містять, але вони не були у такому широкому використанні. І от побачивши ці кадри ми сказали, щоб дуже хотіли б теж їх взяти. І ми змогли також скопіювати це. Нам дали ці кадри», — резюмує директорка Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова Ірина Дячук.