Іноземець, якого судять у Житомирі, зашив собі рот у знак протесту

На лаві підсудних Фуад Дашдаміров. Щойно він знімає маску з обличчя шокує усіх присутніх. Чоловік власними руками у знак протесту зашив собі рот хрест на хрест звичайною голкою з нитками.

Після того як обвинувачений зашив собі рота, він відмовився і від їжі. За словами чоловіка це вже 11-й день протесту.

Чоловіка судять за розбійний напад на інкасаторів. Сталося це восени 2019-го, на одній з центральних вулиць міста. Тоді група невідомих стріляла в поліцейського охорони, який ніс до автомобіля сумку з грошима. Вкрасти кошти зловмисникам не вдалося.

Свідків нападу було кілька десятків людей, але нападники були у балаклавах. Згодом на вулиці Вокзальній біля авто, на якому втікали невідомі, свідок побачив чоловіків кавказької національності. За таким орієнтування наступного дня у Києві і затримали одного із підозрюваних — Фуада Дашдамірова. Водночас адвокат заявляє, що покази від нього були отримані неправомірно.

«Добу працівники поліції катували його, наносили побої. Без захисника, без участі перекладача провели йому так званий допит. Після так званого допиту під диктовку Дашдаміров фактично під відеокамеру визнав вину», — каже адвокат обвинуваченого Валентина Кока.

Свою провину Фуад не визнає й зараз.

У залі суду є і родич обвинуваченого. Він теж заявляє про катування Фуада.

«Вони катують і постійно вимагають з нього визнай, визнай, визнай. Скільки можна вже, три роки вже визнай визнай, визнай визнай, кожного разу одне й те саме. Все, він зашив свій рот, щоб більше нічого не казати», — говорить родич обвинуваченого Тагір Бабаєв.

Адвокатка твердить, вагомих доказів проти її підзахисного у суду немає.

«Коли я ознайомилася із матеріалами справи, то окрім як так званого допиту, при якому були застосовані незаконні методи слідства як то катування, побиття особи і двох недопалків в машині «ланос» інших доказів немає», — розповідає адвокат обвинуваченого Валентина Кока.

Сторона обвинувачення стверджує, оскільки кримінальне провадження направлено до суду з обвинувальним актом це означає, що сукупність доказів є достатньою для того, щоб стверджувати про обґрунтованість пред’явленого обвинувачення.

Але адвокат Фуада Дашдамірова вважає, що справу навмисне затягують.

«На протязі двох років фактично лише продовжується запобіжний захід. Жодного доказу суд на протязі двох років не дослідив, жодного свідка не допитано, потерпілих не допитано. Я вважаю, це є примусом до визнання вини», — адвокат обвинуваченого Валентина Кока.

Прокурор наполягав на триманні під вартою обвинуваченого і надалі, адже чоловік вже потрапляв у поле зору правоохоронців. Тож термін тримання під вартою продовжили ще на 60 діб. Водночас обвинувачений оголосив ще й сухе голодування.

Його родичі звертатимуться до посольства Азербайджану.