Ціни на поліетиленові пакети: скільки тепер коштують і чи відмовляються від них житомиряни

Минулого року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який забороняє розповсюджувати усі поліетиленові пакети, окрім біорозкладних. Магазинам та закладам харчування на адаптацію виділили 9 місяців. З 10 грудня вартість пакетів для фасування товару коливалася від 9 до 12 копійок за штуку. Та відтепер ці кульочки коштуватимуть від двох до трьох гривень. Усе залежить від їх характеристик: пакет без ручок і бокових складок вартуватиме 2 грн., пакет без ручок, але з боковими складками або з ручками без бокових складок — 2 грн., 50 копійок, а от за пакет з ручками та боковими складками доведеться заплатити 3 гривні. Засновниця спільноти «Еко-логічно» Надія Яблонська каже, таке рішення невідворотним і згодом люди до цього звикнуть.

Станом на сьогоднішній ранок ціна одноразових поліетиленових пакетів залишилась без змін. А житомиряни не поспішають від них відмовлятися. Проте, нам вдалося зустріти і тих, хто купує фрукти, не пакуючи їх в одноразові кульки.

Екоактивісти закликають відмовитися від поліетиленових пакетів, бо ж це дозволить зберегти навколишнє середовище.

«Питання нагальне не лише сьогодні. Воно назріло років 20 тому назад. Тому, що за дослідженнями є Тихоокеанська сміттєва пляма, яка має дуже багато сміття, від якого гинуть рідкісні тварини. І в тому числі це шкодить навколишньому середовищі», — говорить засновниця спільноти «Еко-логічно» Надія Яблонська.

Думку Надії підтримують і житомиряни. Розповідають, поліетиленовими пакетами користуються вкрай рідко.

Та не всі готові від них відмовитися. Кажуть, ніхто не пропонує альтернативи поліетиленовим пакетам, тому продовжують ними користуватися.

Та альтернатива цим одноразовим пакетикам вже знайдена.

Поліетиленові пакети шкідливі й уже творили сміттєву пляму в Тихому океані. Якщо ж Україні все-таки вдасться відмовитися від цих одноразових кульків, то це врятує не одне життя.