З початку року стартувала кампанія декларування громадянами доходів: перші результати

Громадяни, які отримали у минулому році доходи, з яких не було сплачено податок та військовий збір, з 1-го січня зобов’язані подати річну декларацію. Це стосується осіб, які, наприклад, отримали спадщину чи подарунки не від членів сім’ї або які мають доходи від надання майна в оренду.

«Також декларації про майновий стан і доходи мають подати і громадяни, які в минулому році отримали дохід від своєї діяльності, але не були зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності. Наприклад: репетитори, художники, спортсмени, фотографи, відеооператори, блогери, музиканти, приватні нотаріуси, адвокати, аудитори», — каже в.о. начальника ГУ ДПС у Житомирській області Марія Кисельова.

Подати декларацію громадяни зобов’язані до 1-го травня. А ось сплатити податки до 1-го серпня. З початку кампанії свої доходи задекларували вже майже 300 громадян.

Під час кампанії декларування громадяни упродовж усього року можуть скористатися правом на податкову знижку, тобто повернути частину сплачених коштів.

За минулий рік таким правом скористались понад 5 тисяч жителів Житомирської області.

«Можу зазначити, що було подано 14 699 декларацій громадянами в Житомирській області. Правом податкової знижки скористалися 5 468 громадян. Основна маса, 90% — це за навчання дітей або за власне», — говорить начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Олександр Мушицький.

Подати річну декларацію можна за допомогою електронного кабінету.

Варто зазначити, що громадяни, які впродовж минулих років не декларували доходи, саме зараз мають можливість скористатися правом на одноразове добровільне декларування активів.