На крок ближче до польотів: у Житомирі підписали договір на будівництво злітно-посадкової смуги

Боротьба за функціонування аеропорту у Житомирі почалася ще у 2013.

«Тоді ми зробили все, щоб цю землю не поділили на маленькі ділянки і не роздали по 15-20 соток під забудову. Ото тоді воно все починалось і мало людей, які вірили, що цей проєкт можливий», — говорить міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

Але проєкту таки бути. 7 лютого 2022-го року увійде в історію міста. Сьогодні замовник будівельних робіт і переможець тендеру підписали договір на будівельні роботи з реконструкції злітно-посадкової смуги.

Зараз стадія виготовлення проєктної документації, паралельно на території аеропорту вже розпочалися і підготовчі роботи. А вже навесні підрядник приступить до демонтажних робіт.

«Десь в травні ми приступимо до виконання робіт на об’єкті. Ще зимовий період, але в нас активно йде підготовка. Посилюємо нашу команду і техніка, яка необхідна для будівництва аеропорту привеземо найближчим часом», — розповідає генеральний координатор «Onur Group Ukraine» Емре Караахметоглу.

А вже за рік, хоч і обережно, але чиновники і підрядники заявляють — аеропорт прийме перші лоукости.  

Аби Житомирський аеропорт зміг приймати міжнародні рейси злітно-посадкову смугу потрібно продовжити до 2 500 м, наразі її довжина – 1650 м. Вартість усіх робіт нині складає 800 млн. грн, з яких 750 мільйонів — з держбюджету. А 50 мільйонів — з місцевої скарбниці. Очільник облдержадміністрації розповідає як аргументували існування аеропорту в Житомирі перед столичними чиновниками.

Окрім цього Житомирський аеропорт облаштують для прийому вантажних літаків. А ще в проєкті передбачали сертифікацію аеропорту по 2-й категорії. Таких в Україні лише два. Житомирський стане третім.

Окрім цього Житомирщина стане ще більш привабливою для бізнесу.

Але перед введенням об’єкта в експлуатацію ще мають визначити оператора аеропорту.

Переможець тендеру вже давно увійшов на ринок України. «Онур Конструкціон Інтернешнл» — це турецька компанія, яка вже побудувала злітно-посадкову смугу аеропорту Запоріжжя, термінал D та перон аеропорту Бориспіль та виконує роботи з будівництва аеропорту у Дніпрі. Будували аеропорт і закордоном.