У 4-ох селах на Коростенщині незаконно вирубують дерева

Ось так нині виглядає ділянка лісу одного з сіл поблизу Коростеня. І навіть в момент зйомок чутно як десь далеко продовжують вирубувати дерева.

Це лише одне село з 4-х. Місцеві депутати фракції «Слуга Народу» розповідають, до них звернулись занепокоєні жителі сіл, які самостійно виявили масштабну вирубку. На звернення відразу відреагували та виїхали на місце. Під час однієї з сесій міської ради до депутатів звернулись з проханням здати ці землі в оренду, однак зазначили, що на цій території знаходиться самосій.  

«Ми голосували, щоб надати в оренду аграріям ці землі, щоб отримувати в бюджет від оренди кошти. Але ж ніхто з депутатів в сесійній залі не розумів, що тут реально ліс. Нам приподнесли, що тут чагарники», — каже депутат Коростенської міської ради Віталій Науменко.

За законом чагарниками вважаються зелені насадження, стовбур яких в діаметрі не більше 8-ми сантиметрів, все інше – вже ліс. На місці вирубки залишись пні, ширина яких подекуди складає приблизно 20-ть сантиметрів, а подекуди навіть 50-т сантиметрів. Дерева таких розмірів знаходяться вже під охороною держави, тому для їхньої законної вирубки необхідна інша процедура.

«Для цього потрібно було наших посадовим особам на чолі з головою ОТГ паном Москаленком створити комісію, щоб там обов’язково були присутні депутати, принаймні земельна комісія, і описати цей ліс, кожне дерево порахувати, щоб потім уже виконувати якісь дії, законні дії», — говорить депутат Коростенської міської ради Віталій Науменко.

На місця вирубки депутати виїжджали разом з поліцейськими, які зафіксували факт незаконної вирубки.

«Порушено кримінальне провадження за ст. 246. Ну незаконна порубка, 246-а, це я вам можу сказати те, що є. В рамках провадження звернулись до обласної екологічної інспекції щодо отримання висновків збитків», — сказав начальник Коростенського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області (телефоном) Дмитро Гаращенко.

Однак в міській раді запевняють, що з їхнього боку все правильно.

«Ми діємо згідно законодавства. Ті землі, на яких вони там зараз роблять піар, держгеокадастр, держава в особі держгеокадастру нам передала з цільовим призначення – сільхос. Ми виставили ці землі на аукціон. І вже хто ці землі придбав в оренду, має розліснити ці кущі, і займатися там, сіяти, орати, копати», — каже заступник Коростенського міського голови (телефоном) Володимир Корнійчук.

Наразі ще не вдалось встановити тих, хто вирубує ліси. Однак за справу взялась обласна прокуратура та розпочала поки що перше кримінальне провадження.