У Житомирський обласний краєзнавчий музей повернули реставрований барильєф дружини Шодуара

Барильєфу Елоїзи де Шодуар близько двохсот років. Плита була створена, як надгробок для першої дружини барона Станіслава де Шодуара. Вона була встановлена в меморіалі його дружини у селі Івниця Андрушівського району, де Станіслав де Шодуар побудував меморіал на честь своєї померлої дружини Елоїзи. У Житомирський обласний краєзнавчий музей надійшов експонат у 1919 році.

«В Україні не кожен музей і навіть, якщо в цілому дивитися по світу такими експонатами володіє не кожен музей. Тому Житомиру досить таки пощастило, що у нас зберігається даний експонат», — каже директор обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

У 2015 році надгробок Елоїзи де Шодур віддали до Києва, де провели реставраційні та консерваційні роботи. Минулого року експонат повернувся у рідні стіни краєзнавчого музею.

Загальна вага експонату становить близько шестиста кілограм. Створений у стилі Античної скульптури. У музеї наголошують, цей барильєф — дуже цінний для Житомира.

Нині музей для цього шедевру потребує спеціальної вітрини, яка коштує близько 12-ти тисяч гривень. Вона дозволить вберегти унікальний експонат.

Усі співробітники щеплені від коронавірусної інфекції, тож музей працює у звичному режимі щодня з 10:00 до 17:00, окрім понеділка та вівторка. Вартість дитячого квитка становить м20 гривень, а дорослого — 30.