В Україні вводять надзвичайний стан

РНБО запропонувала увести надзвичайний стан по усій території України. Про це повідомив секретар Олексій Данілов. У Житомирській ОДА запевняють разючих змін для населення не буде.

Відповідно до Закону у областях будуть створені оперативні штаби. Зокрема, на Житомирщині засідатимуть вже сьогодні.

«На регулярній основі будуть проводитися брифінги оперативного штабу. Я хочу сказати, що жодної інформації укриватися від населення і журналістської спільноти не буде», — каже голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Згідно Закону при надзвичайному стані можливе впровадження таких заходів:

  • встановлення особливого режиму в’їзду та виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;
  • заборона проведення масових заходів;
  • заборона страйків;
  • примусове відчуження або вилучення майна у юридичних та фізичних осіб;
  • припинення роботи аеропортів;
  • перекриття доріг.

Зокрема, наразі в Україні діятимуть превентивні заходи, аби зберегти спокій і економіку. Передбачено посилення охорони громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення. Також заборона масових заходів і може бути додатковий огляд транспорту, перевірки документів і обмеження чи зміна руху транспорту.

Також від сьогодні в Україні починається призов резервістів першої черги. Це 36 тисяч людей, які вже мають певний досвід у військовій справі.

Віталій Бунечко наголосив – усі потреби територіальної оборони будуть забезпечені повністю. Проводитимуться і усі заходи по цивільному захисту населення. Зокрема, у Житомирській міській раді завтра збирають позачергову сесію. Голосуватимуть за виділення коштів для облаштування укриттів. Також зараз пропрацьовують питання, як діяти людям з особливими потребами у надзвичайній ситуації.

Голова Житомирської ОДА також зазначив — оперативну і правдиву інформацію потрібно черпати винятково з офіційних джерел.