Процес закриття неба над Україною та причини відмови НАТО

435

За 33 дні війни росія випустила більше півтори тисячі ракет по містам України. Це в 11 разів більше, ніж зазнала Сирія за 5 років. Наші Збройні Сили дають гідну відсіч російському агресору на землі, однак небо залишається нашим найбільшим болем. З першого дня ворожого вторгнення на наші території влада благає НАТО створити безпольотну зону над Україною. Однак калібри, іскандери та інші крилаті ракети продовжують знищувати наші міста. Альянс не готовий запустити свої літаки у повітряний простір України та тим самим зупинити наліт російських авіаційних сил. Президент рф володимир путін заявив, що будь-які спроби інших країн створити безпольотну зону над Україною "розглядатимуться як участь у збройному конфлікті". Це добре розуміють в НАТО. Війна таким чином вийде за межі України, що буде "ще небезпечнішим і спустошливішим, а також спричинить ще більше людських страждань". Однак народні депутати України не здаються. Питання безпольотної зони над Україною активно пропрацьовували в першу чергу з парламентом Естонії. Особисто перемовини проводив Арсеній Пушкаренко від партії «Слуга Народу», який особисто зустрічався з представниками парламенту Естонії у Львові. 

І робота виявилася не марною. Естонія стала першою країною, яка підтримала резолюцію про закриття неба над Україною.

Справжнім другом назвав Естонію і Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час виступу в Естонському парламенті. Спікер Парламенту висловив сподівання, що Естонія й надалі підтримуватиме нашу державу, а також звернувся з проханням переконати представників країн-членів ЄС прискорити процес євроінтеграції України.  

«Прийняття рішення про членство України в ЄС перекреслить мрії путіна про відновлення Радянського Союзу. Це те, що можете й маєте зробити ви вже зараз. Решту зробимо ми — ми захистимо себе і Європу, захистимо зараз і на довгі часи», — зазначив Руслан Стефанчук.

Слідом за Естонією, до ООН із закликом запровадити безпольотну зону над Україною звернулись і парламенти Латвії та Литви. На їхню думку, воєнні злочини кремлівського режиму не повинні залишатися безкарними. Вони також заявили про необхідність уже зараз почати думати про відновлення України та висловилися за комплексний план допомоги на відродження економіки нашої держави. Таку підтримку країн прокоментувала голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк. На її думку, закриття неба над Україною допоможе врятувати тисячі життів мирних людей, які щодня згасають від рук російських окупантів.

«Парламенти Латвії та Литви, котрі звернулися до ООН із закликом запровадити безпольотну зону над Україною — справжні друзі України. Бо друзі пізнаються у біді. Сьогодні Україна відчуває підтримку зі всього світу. Наступною за Естонією та Литвою не словом, а ділом допомагають наші друзі з Латвії. Закриття неба над Україною допоможе врятувати тисячі життів мирних людей, які щодня згасають від рук російських окупантів. Тому це необхідність» — сказала голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

На сьогодні закриття неба над Україною – головне завдання для парламенту країни, яке, запевняють, вдасться виконати. Український уряд та  простий народ не планує зупинятися та закликає інші європейські країни проявити свою чітку позицію та підтвердити реальними справами, що їхньою найвищою цінністю також є люди