Народні депутати України та парламентарі Естонії відвідали постраждалі громади та домовились про допомогу

24 лютого назавжди змінило життя усіх українців. Мало не кожна область нашої країни потрапляла під ракетні або авіаобстріли ворога. Більше 10 мільйонів осіб вимушені були залишити свої домівки. Житомирщина, хоч і сама потерпала від російської навали, гостинно приймає кожного, кому необхідна допомога. Область постійно отримує гуманітарну допомогу як від українських благодійників та депутатів, так і з закордону. З метою вирішення питання задовільнення потреб переселенців народні депутати України від партії «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко та Тетяна Циба провели нараду із головам громад Коростенського району. Окрім цього з робочим візитом нардепи відвідали населені пункти, які постраждали найбільше. Перших з них став Малин. Центр міста – зруйнований внаслідок потрапляння снаряду. Під час обстрілів загинуло 8 мирних жителів громади. Міський голова запевняє, саме людські життя – найбільша втрата, а все інше відбудується. 

«Наша громада зазнала дійсно великих втрат. Ми були на першій лінії оборони. Ця інформація постійно уточнюється, але станом на сьогоднішній день близько 100-а об’єктів знищено повністю. З них відсотків 70 – це житловий фонд. Близько 450-ти % об’єктів пошкоджено. Різний ступінь ураження: десь вікна, десь дах, десь стіни. Дуже багато людей залишились без даху над головою» — розповів міський голова Малина Олександр Ситайло.

Загалом у Коростенському районі знищено сотні споруд. Тисячі – пошкоджено. Оцінити наслідки агресії російського вторгнення на власні очі разом з народними депутатами України приїхали парламентарії Естонії. Саме за їхньої ініціативи Естонія стала першою країною НАТО, яка закликала Альянс закрити небо над Україною. А також з перших днів війни активно надавала допомогу нашій державі. 

«Естонія нам дуже багато давала гуманітарки. Завдяки Естонії у нас тут дуже багато фур з продуктами, з товарами першої необхідності, 3 швидкі допомоги прийшло на Житомирщину, дуже багато техніки і засобів захисту (шоломів і бронежилетів). Естонія постійно проявляє до України дуже хороші дружні стосунки, і суто людські, і суто політично» — сказала народна депутатка України, фракція «Слуга Народу» Тетяна Циба.

Разом з депутатами парламентарії Естонії відвідали села на півночі області, які зазнали найбільших руйнувань та були в окупації. 5 населених пунктів жили за правилами рашистів, однак були звільнені. Показали і місце, де були закріплені окупанти. Те, в яких умовах вони жили, свідчить не лише про неповагу до українського народу, але й до себе. Окрім жахливих наслідків бойових дій, які тепер назавжди закарбувались на цій території, скрізь залишені їхні речі, сміття, вкрадене українське майно та понівечена природа. В перший день, як ворог зайшов на це місце, прибув сюди і голова Овруцької громади. Згадує той жах, що довелось пережити.

«Не доїжджаючи сюди близько 200х метрів ми побачили зруйнований спалений автомобіль людей, які рухались. Ворог наніс нищівний удар. Аналогічно в нашу сторону теж пролунали 2 постріли. Ми зрозуміли, що ворог закріпився на перехресті. Ми відійшли і здійснювали лісові завали, щоб можна було десь убезпечити підхід до нашого Овруча» — повідомив голова Овруцької ОТГ Іван Коруд.

Нищівними ударами ворога в Овруцькій громаді пошкоджено 29 багатоповерхівок, більше 100 приватних будинків, 10 знищено повністю. Також загинула ціла родина. З огляду на це все представники Естонського парламенту Рійгікогу визнають дії окупантів геноцидом проти українського народу. 

«Я думаю, ця війна, яку бачить світ, жахлива різанина невинних українців, обернулась геноцидом. Тому надзвичайно важливо, щоб світ визнав агресію Російської Федерації, війну проти України геноцидом українського народу. І більше 5-ти тисяч випадків військових злочинів вже зареєстровані українською прокуратурою. Зараз українці – найсміливіші люди у світі. Боряться не тільки за свою свободу, а й за свободу усього вільного світу. І тому зараз, весь світ зобов’язаний підтримувати Україну не лише доставкою зброї, гуманітарною допомогою, а й відбудовою України після перемоги» — розповів член Естонського парламенту Рійгікогу Урмас Рейнсалу.

На власні очі побачивши жахіття, які творили на наших територіях росіяни, представники естонського парламенту погодились допомогти у відновленні Житомирщини. З цього приводу народні депутати України, парламентарі Естонії та керівники громад області провели спільну нараду та затвердили подальші кроки з відбудови нашої області. Однак самі ж представники Естонії кажуть, з їхнього боку це не допомога Україні, а борг, який вони віддаватимуть ще дуже довго.

«Ми маємо розуміти, і в Європі більшість розуміє, що тут насправді відбувається. Це не війна проти України. Як сказав сам президент путін, це війна проти Западу, а ми є частиною Западу. Те, що українці зараз проливають кров, вони проливають і за нас. Тому просто стояти осторонь я не можу. Це не те, що проти моїх упереджень, це проти всього, що я маю, проти всього, що я з себе уявляю» — сказав член Естонського парламенту Рійгікогу Михайло Лотман.

Народний депутат України Арсеній Пушкаренко з перших днів ворожої агресії висвітлював правду про російсько-українську війну на весь світ та особисто спілкувався з представниками естонського парламенту. Як наслідок, вже зараз розпочалась підготовка до спільної відбудови Житомирської області після нашої перемоги.

«На цю хвилину вже встановлено, що на 2 млрд 308 млн гривень попередньо є збитки для нашої області. Ми говоримо про соціальні об’єкти, про дорожню інфраструктуру, про мости, школи, садочки, медичні об’єкти і, звичайно, це приватні будинки і квартири. Естонія візьме шефство над тим, щоб допомогти саме Житомирській області у відновленні тих об’єктів інфраструктури, які цього потребують» — розповів народний депутат України, фракція «Слуга народу» Арсеній Пушкаренко