У Житомирі вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів на ЧАЕС: історія очевидця

579

У ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталося два вибухи, що повністю зруйнували реактор. Після аварії утворилася радіоактивна хмара, що накрила Україну, Білорусь, Росію, а також значну частину європейських країн. Жителів прилеглих міст евакуювали, радіоактивному випромінюванню піддалися близько 600 000 чоловік, перш за все ліквідатори катастрофи. Василь Зінчук — один із свідків трагедії згадує, спочатку правду говорили не усім. 

«По нашим службам йшла інформація така як потрібна» — каже ліквідатор аварії на ЧАЕС Василь Зінчук.

Перші дні на атомній станції працювало Київське відділення пожежників, потім їх змінили чернігівці. Житомирські рятувальники тим часом комплектували свої загони і заступили на свою надважку зміну в ніч на 9 травня. 

«От від 26 до 9 травня уже майже 600 чоловік набрало дозу радіації, яких треба було терміново виводити» — розповів ліквідатор аварії на ЧАЕС Василь Зінчук.

Пан Василь розповідає, тоді уже ніхто не лякався, розумів куди їде і просто виконували свою роботу. Він же тоді був заступником начальника зведеного загону по дозиметричному контролю. 

Саме із цього загону від отриманої радіації першим помер 50-річнй житомирянин, у ті дні він працював водієм й відкачував воду з-під реактора.  

«Уже він набрав дозу свою, тоді було максимум 20 рентген, та й він каже я поїду додом. Я його вивіз, на попутну машину посадив. І от він поїхав і перший помер, а потом посипались потихеньку» — розповів ліквідатор аварії на ЧАЕС Василь Зінчук.

Сам Василь пережив рак шкіри, утім каже, «а хто як не ми» мав би виконувати цю роботу. 

Сьогодні загиблих, без перебільшення, Героїв-ліквідаторів вшанували покладанням квітів біля пам’ятників. 

Начальник головного управління ДСНС у Житомирській області каже, більшість ліквідаторів уже в живих немає, але тоді не задумуючись ліквідувати аварію поспішали і 20-річні хлопці.

Нині в області ліквідаторів намагаються усіляко підтримувати, зокрема для Героїв тих днів є різні програми лікування