Дефіцит пального на АЗС Житомира

360

Уже декілька днів поспіль, аби заправити своє авто і їхати далі, люди мають відстояти у черзі щонайменше 30 хвилин. На заправках повний колапс із пальним.

Черги із десятків машин біля АЗС зараз по усій Україні. На заправках дефіцит пального. 24 лютого вітчизняний ринок вимушено перейшов на нові умови праці. В одну мить ми втратили увесь імпорт нафтопродуктів. А щойно автозаправний сектор підлаштувався до реалій — російські загарбники вдарили ракетами по місцях зберігання палива і найбільшому в державі Кременчуцькому нафтопереробному заводу. Окрім дефіциту, видніється і здорожчання цін на цей продукт. Чому це відбувається у національному ефірі розповів Сергій Куюн – директор консалтингової групи А-95.

«Вона висока через те, що ми дуже дорого зараз купуємо це пальне в Європі. По-друге, логістика. Тобто, вона дуже дорога. Якщо ми кажемо, що сьогодні тонна 95-го бензину або дизеля коштує 1000-1100 доларів, то його транспортування бензовозом коштує до 200 доларів. Майже 205 займає логістика» — розповів директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Наразі імпортного пального дійсно не вистачає через логістику. Це стосується і залізничного, і автомобільного способів транспортування. У першому випадку йдеться про брак вагонів-цистерн та локомотивів, в іншому – про нестачу бензовозів та організаційні проблеми. Сьогодні ми проаналізували ситуацію на 8-х автозаправках на виїзді з Житомира. 3 АЗС не працювали, бо банального немає палива. Хоча ще зранку там виднілися багато автівок. На 4-х був лише газ. А на 8-й був бензин і дизель та десятки машин у черзі. Водії ж з розумінням відносяться до цієї ситуації і готові трохи почекати у заторі, аби заправитися.

Наразі працюють обмеження. Якщо ви розраховуєтесь готівкою, або ж банківською карткою, то заправити 95-й бензин можна від 5 до 10 літрів, дизель так само, але у великогабаритний транспорт можна залити до 40 літрів, а якщо він відноситься до критичної інфраструктури, то і 100. Якщо ви маєте паливні картки і талони, то 92-й і 95-й бензин заливають до 20 літрів, паливо покращеної якості до 10 літрів, дизель до 200 літрів. А газ в обох випадках можна заправляти без обмежень. Щодо цін — на бензин вони коливаються у районі майже 38 гривень, на дизель близько 43-х, а газ вартує від 31 до 32-х гривень. Експерти ж вже порахували орієнтовну ціну палива на травень-червень. 

Та наразі деякі заправки мають ще одну особливість: перед тим як оплатити ви маєте ввести свій номер телефону, мовляв, певний літраж в одні руки. На АЗС пояснюють — ліміт встановлюється на одну заправку, наступну можна провести впродовж доби, але не раніше ніж через 2 години