На Радомишильщині правоохоронці зафіксували ще ряд військових злочинів

На Житомирщині поліцейські продовжують фіксувати воєнні злочини. Цього разу розслідування розпочали у Радомишльському районі в селі Нова Буда. Там ворожа ракета пошкодила церкву й мало не вбила місцевого. 

«Я йшов в магазин і опинився в двох-трьох метрах від вибуху. Мене зачепило, розсікло мені голову» — розповів місцевий житель Микола Ковальчук.

Пан Микола згадує день, коли мало не віддав Богу душу. Коли уламки ракет почали сипатися селом він саме опинився неподалік епіцентру подій. Тож після того як вдалося уціліти 52-річний чоловік 1 березня вважає своїм другим днем народження. Місцеві ж й досі пам’ятають точні місця, де приземлялися російські подарунки. 

«Літак пролетів метрів 800, а тоді воно як загуло. Он яма була, засипали вчора» — сказав місцевий житель Микола.

Свідками воєнного злочину стали усі мешканці села, уламки від ракети люди знаходять й досі, хоча бомбардували район ще напочатку березня. 

Хати мирних людей тоді дивом уціліли, але постраждала місцева церква. Сільський староста каже, нині уже приміщення трохи підлатали, але дісталося святині добряче: пошкоджено дах, повилітали вікна та двері. Вибухова хвиля повалила й дерева.

«Відповідно вікна ось це все було розбите, побите і уламки лежали на дуже великій відстані, люди знаходили їх ще за метрів 400» — повідомив староста села Нова Буда Анатолій Писаренко.

Свято-Хрестовоздвиженську церкву у Новій Буді побудували ще у 1900-му році, саме тоді про неї з’явилися перші згадки, розповідає архітектор Потіївської територіальної громади. Вона встояла і у Другу світу, і витримала навалу рашистів. 

Нині воєнні злочини росіян фіксують поліцейські. На одному із уламків ворожої авіаракети збереглося навіть маркування та дата її виготовлення