Як працюють лелеки в умовах війни: перинатальний центр після удару живе у бомбосховищі

Ось такий вигляд мав житомирський перинатальний центр після ворожого авіаудару, який стався ввечері 1-го березня. Тоді вибуховою хвилею повибивало вікна та пластикові двері, подекуди пошкодило покрівлю та стелю. На той момент у закладі перебували десятки вагітних, породіль та немовлят. На щастя, ніхто не постраждав. Лікарі вчасно зреагували на сигнал повітряної тривоги та спустили пацієнтів до укриття. Пригадують, тоді на порятунок людей та дітей були лічені секунди.  

«Ми дуже швидко спустилися. Все було відпрацьовано, всі знали що беруть: діти, документи, речі. Як тільки ми спустились сходами пролунав перший вибух» — розповіла акушер-гінеколог Оксана Єфіменко.

За декілька хвилин після цього розпочались пологи у однієї із пацієнток. Лікарі швидко зорієнтувалися, спустили усі необхідні речі та вирушили до імпровізованого родильного залу. На світ в таких умовах з’явилась дівчинка. 

До укриття пацієнти та працівники спускались з першого дня війни під час кожного сигналу повітряної тривоги. Та після вибухів провели у підвалі всю ніч. Згодом до бомбосховища, де раніше знаходились складські та господарчі приміщення, переїхав майже увесь перинатальний центр. Позносили необхідне обладнання, облаштували клінічне відділення. 

Тоді прибирати та ліквідовувати наслідки удару закладу допомагало дуже багато людей. Серед них були і волонтери, і звичайні люди, які просто приходили та пропонували підтримку. У колишньому складському приміщенні за тиждень після ворожого обстрілу облаштували і операційну. 

«Ми додатково обладнали ще одну операційну у підвальному приміщенні на випадок, якщо потрібно зробити оперативне втручання під час повітряної тривоги. Тут є уся необхідна апаратура: як для допомоги мамі, так і дитині. За тих пару днів ми звільнили тут приміщення і переїхали з 4-го поверху. 8-го березня ми вже працювали» — повідомила завідувачка пологовим відділенням Марина Тищенко.

Лікарі кажуть, спочатку працювати в таких умовах було незвично та складно, але вже звикли. Запевняють, це ті міри, які не можна ігнорувати, адже життя людини – безцінне. А тут щоденно з’являється на світ декілька янголят. Найскладніше в таких умовах виявився догляд за немовлятами.

Працює у нових умовах і лабораторія. Фахівці зізнаються, важко. Стало менше персоналу, доводиться тіснитися у невеличкому приміщенні та дихати шкідливими препаратами. Без сумніву запевняють, будуть працювати тут стільки, скільки буде необхідно. 

З розумінням до таких умов ставляться і пацієнти. Деякі навіть жартують, тут умови нічим не гірші, ніж у звичайних відділеннях. Хоч вдень і виходять на вулицю, гуляють, вночі спокійніше бути в укритті. Більшість з молодих матусь народжували саме у бомбосховищі. І хоча кожна з них свої пологи уявляла зовсім по-іншому, радіють, що вони разом з малюками у безпеці. 

Та не завжди пологи проходять добре. Особливо зараз, коли жінки переживають найбільше горе у світі – війну. До перинатального центру поступало чимало вагітних та породіль з інших областей, котрим довелось тікати від безжалісних дій окупантів. Зараз у бомбосховищі під спеціальними апаратами знаходиться маленьке янголятко, яке може не вижити без особливого нагляду. Її мама – з Бородянки, приходить до донечки двічі на день.

За 2 місяці війни в таких умовах народилось 20 дітей, які потребували інтенсивного спостереження та лікування. Поруч з ними фахівці перебували 24 години на добу. І кожен з малюків залишився живим. Загалом за час повномасштабного вторгнення в таких складних умовах на світ з’явилось більше сотні малюків. Тож своїх лікарів у перинатальному центрі лагідно називають лелеками – ті, що дарують життя. 

«Від 1-го березня за ці 2 місяці, як ми працюємо в підвальному приміщенні, було 125 пологів. Трошечки більше хлопчиків. На той час, як ми рахували, було щось на 15 більше. І взагалі, ми сподіваємось, тривог стало менше, на вулиці стало тепліше, дуже хочеться, щоб наша перемога була якомога швидше. І ми хочемо вже переходити на перший поверх, відновлювати свою роботу в нормальних умовах, і щоб в нас було якомога більше пацієнтів, щоб народжувались дітки» — каже завідувачка пологовим відділенням Марина Тищенко