Мистецтво у бункері або як волонтери моторошне сховище перетворили на арт-об’єкт

Школярки розмальовують стіну підвалу. Саме тут мами з дітьми та пенсіонери переховуються під час тривог у Житомирі. Та відтепер моторошні, сірі та запліснявілі стіни перетворилися тут на справжній витвір мистецтва. Усі малюнки виконані у стилі петриківського та самчиківського розпису. 

«Ми знаходимось на одній із локацій ініціативи, яка називається «мистецтво у бункері: арт-терапія для дітей Житомира». Вона відбувається в рамках проекту підтримка мам і дітей внаслідок війни в Україні» — розповіла одна з координаторок ініціативи Аліна Кундіч.

До ініціативи долучилося кілька десятків людей. Серед них і 6-річний Оріян. Хлопчик твердо розуміє чому тут потрібно переховуватись. 

«Ми зараз в бункері дитячому тому, що тривога, літак летить і малювати треба» — каже Оріян.

Та щоб приступити до малювання, знадобилося чимало сил та часу, адже з початку війни сховище аж ніяк не підготували для перебування тут людей. Волонтери зізнаються, коли зайшли сюди — жахнулися: гори сміття, павутиння, сирість і темрява, а посеред усього цього — люди, які ховалися від авіанальотів ворога. 

Вивозили сміття із підвалу два трактори та кілька десятків волонтерів. Потім вже сюди провели світло, а підлогу засипали піском і вже є де присісти. Лишень після цього стали думати, що робити далі. Тоді підключилася Наталія Тарасенко. Жінка побачила як на початку березня у Луцьку одне з бомбосховищ перетворилося на мистецтво, тож вирішила, що і у нашому місті має бути щось подібне, аби бодай якось відволікти людей. 

Тоді ж на ініціативу відгукнулася і місцева художниця, і власне із маленьким Оріяном вони разом перетворюють моторошний бункер на мистецтво. Анастасія Сладковська зізнається, малювати вирішили виключно в українському стилі. Тоді ж з’явилась ідея на одній із стін зобразити картину відомої української художниці Марії Приймаченко. Музей, у селищі Іванків, що на Київщині, із її знаними на увесь світ роботами орки спалили ще у перші дні війни. 

Усі роботи волонтери провели за власний кошт, але на цьому зупинятися не збираються. Голова благодійного фонду «справжні українці» каже, вони відкриті до пропозицій житомирян, якщо ще хтось хоче, аби їхній підвал перетворився на мистецтво