На Житомирщині необхідно відновити сотні об’єктів: Естонія вкладатиме кошти у відбудову

Минуло більше місяця з того моменту, як Житомирщина була звільнена від окупантів. Та сліди їхнього перебування та ворожих авіанападів на наші міста залишаються тут досі. Одне з найбільш постраждалих – Малин. І хоча в окупації місто не перебувало, проте зазнало бомбардувань.

«У нас близько 500 об’єктів пошкоджено, більше 100 – знищено. Це 70% житловий фонд. На жаль, люди залишились без домівки, без основного, де можна було жити і розвиватися» — повідомив Малинський міський голова Олександр Ситайло.

І хоча нині місто поступово повертається до нормального життя, бізнес починає працювати, самостійно відбудувати усі пошкоджені об’єкти громада не в змозі. Не краща ситуація і на Овруччині. З початку повномасштабного вторгнення цей регіон зазнав близько 70-ти ворожих авіанападів. 

«Більше 100 приватних будинків, до 30 – багатоповерхових. Близько 150 млн коштів потрібно, щоб відновитися. Не враховуючи критичної інфраструктури, яка надає послуги» — сказав Овруцький міський голова Іван Коруд.

А ось у Народицькій громаді було 5 окупованих населених пунктів. Подекуди тут майже повністю знищені села. Самі ж Народичі з одного боку повністю відрізані, адже в результаті бойових дій міст через річку Уж було знищено. Руйнування в кожній із цих громад особисто оглянули народні депутати від партії «Слуга Народу». І хоча область повністю не захищена від можливих авіаударів, Житомирщину, за словами нардепів, вже треба починати відбудовувати. 

«Якщо говорити загалом по Житомирській області, це сотні і сотні різних знищених об’єктів, і інфраструктурних, і житлових. На сьогодні Житомирська область, як звільнена від окупантів, вже може планувати певні речі стосовно того, щоб саме зараз за новими правилами, новими підходами відновити багато об’єктів. Коли я говорю про нові підходи, я маю на увазі нові сучасні об’єкти, які повинні враховувати і вимоги до енергоефективності, і вимоги до планування, і звичайно вимоги до обов’язковою безпеки» — розповіла голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Перемога України кується не лише на передовій, але й в тилу, тому ті області, ситуація в яких залишається більш спокійною, має повертатися до нормального життя та розвивати економіку. Для відновлення пошкоджених об’єктів народні обранці планують залучати іноземні країни.

«Це і мости, і великі будівлі, які громада самотужки ніяк не зможе відновити. Ми хочемо, щоб зараз звернули увагу і бізнес, і наші дружні партнери. Насамперед, естонці, з якими ми зараз співпрацюємо для того, щоб вони нам допомагали відновлювати нашу інфраструктуру, щоб ми жили, щоб люди повертались до своїх будинків і відновлювали свій бізнес» — повідомила народна депутатка України, партія «Слуга Народу» Тетяна Грищенко.

Депутати партії «Слуга Народу» проводили перемовини з представниками естонської влади під час візиту до Таллінну два тижні тому. Тоді Олена Шуляк виступала перед естонським парламентом. Також провели низку важливих зустрічей, зокрема з президентом, премєр-міністром, спікером, членами уряду. Тож народні обранці досягнули тієї мети, заради якої працювали, – Естонія допоможе відбудувати Житомирщину. Про це 6 травня офіційно заявила міністр закордонних справ Естонії під час візиту до Києва. Окрім цього, парламент країни першим у світі після Верховної Ради визнав дії російської армії в Україні геноцидом.

«Ми зустрічалися з президентом Естонії, з міністрами економіки, міністрами закордонних справ, зі спікером парламенту. Ми домовились про те, що Естонія вкладе гроші в розбудову інфраструктури нашої області, зараз конкретизуються об’єкти. Також ми говорили про можливості спільного бізнесу, щоб естонські бізнесмени створювали тут робочі місця» — каже народна депутатка України, партія «Слуга Народу» Тетяна Циба.

Наразі кожна постраждала громада має надати точний перелік об’єктів, які необхідно відновити в першу чергу. З цією метою представники партії провели політраду, символічно – на території зруйнованого мосту в Народичах, та обговорили подальші конкретні дії. Відбудову житлових будинків бере на себе наша держава, а допомога від Естонії стосуватиметься об’єктів інфраструктури спільного користування.

«Ми говоримо про конкретні об’єкти. Це мостові переходи. Тому що це логістика, тобто продукти харчування, швидка допомога, робота бізнесу. Далі ми говоримо про школи, садочки, лікарні і ті об’єкти, які були пошкоджені або зруйновані. Тобто загальна інфраструктура загального користування» — розповів народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Зібраний перелік об’єктів передадуть до уряду Естонії. Та після їх затвердження розпочнеться велика відбудова нашої Житомирщини