У кінологічному центрі ГУНП у Житомирській області виховують справжніх чотирилапих героїв

В момент, коли уся Україна спостерігає за відомим чотирилапим піротехніком Патроном, у затінку залишаються сотні розумних песиків. Хоча назвати їх просто песиками важко, адже це справжні герої, які безстрашно допомагають нашим спеціальним службам. Таких готують і у кінологічному центрі ГУНП в Житомирській області. 

«Собака не зрадить ніколи. Собака повністю довіряє кінологу, а кінолог собаці» — каже старший інспектор кінолог Юрій Острозький.

Ось так лагідно про своїх підлеглих говорить кінолог Юрій. Зараз він виховує трьох чотирилапих: двох вівчарок та лабрадора. Кожен з них виконує різні завдання.

У спілкуванні з собачками головне, каже кінолог, особистий підхід, адже кожна тваринка – особистість з власним характером.

Загалом у центрі 25 собак різних порід. Наприклад, це джек-рассел Харлі, яка відповідає за пошук наркотичних речовин. Однак слухається вона не всіх, лише свого кінолога.

Харлі – ще новенька у цій справі та тренується лише 3 місяці, однак вже вдало виконує команди та з першої спроби знаходить наркотичні речовини у приміщенні та спеціальних навчальних коробках. Власниця песика згадує їхню першу зустріч, каже, обирала найактивнішу.

Головна зброя усіх песиків – нюх. Тому під час тренувань використовують різні аромати, аби на місцевості чотирилапі могли точно відчувати різницю. До спеціальних ящиків кладуть речі з різними запахами, які можна зустріти у повсякденному житті та які зможуть відволікти пса. Серед них і дезодоранти, і корм, і багато іншого. Та наших експертів не обдурити. Вони відразу знаходять те, що їм необхідно. 

Ось так Альфа швидко виявила зброю у коробці та обережно вказала на неї кінологу, адже саме ця собачка відповідає за пошук вибухонебезпечних предметів. А ось її мама займається вже іншою роботою. Така собі, скажімо, сімейна справа.

Загалом у кінологічному центрі готують собак у багатьох напрямках. 

Зараз, як кажуть у центрі, виїздів поменшало. Однак актуальнішими стали пошуки людей. Та в будь-якому випадку наші чотирилапі герої справляються з усім та готові до різних умов. Тож не лише Патроном може похизуватися Україна