У Житомирі святкували День вишиванки

Доки у країні триває війна та в східних регіонах точаться бої, більш спокійні області України роблять усе, щоб про нашу державу говорили та знали якомога більше. Вишиванка – генетичний код нашої нації, завдяки якому нас впізнають в усьому світі. Тож носити її – гордість для кожного українця. На сьогоднішньому святкування у Житомирі від різноманіття вишитих сорочок розбігалися очі. Вдягнуті у народне вбрання і маленькі, і дорослі. І кожен з них, одягаючи наш народний одяг зранку, думав про Батьківщину.

«Це красиво. Це наша українська народна символіка. Хочеться підтримати її. І в душі хочеться трішки свята, тому що зараз дуже важко» — каже житомирянка Наталія.

Елементи української вишивки нині можна зустріти по всьому світу. Відомі світові дизайнери створюють цілі колекції з нашим народним орнаментом. Самі ж українці кажуть, готові носити вишиті сорочки щодня, адже це те, що виділяє нас серед інших народів.

«Треба носити не тільки сьогодні, а, можливо, навіть кожен день або хоча б вихідними. Це гарно, це нас ідентифікує, ми - українці і ми чудові люди» — сказала житомирянка Наталія.

Свято вишиванки, зізнаються у міській раді, в першу чергу прагнули створити для маленьких житомирян, адже саме вони за будь-яких обставин не мають втрачати радощів дитинства. На території Нового бульвару організували 3 тематичні майстер-класи та квест-гру. 

«Вони розмальовують собаку Патрона та Півника Незламного, вони одягають їх у вишиванки. Також є шоколадний майстер-клас. Це потрібно нашим дітям, хочеться зберегти їм дитинство, хочеться надати надію на майбутнє. І воно буде, тому що ми віримо у нашу перемогу» — розповіла начальниця управління культури Житомирської міської ради Ілона Колодій.

На майстер-класи зареєструвалося більше сотні дітей. А також активно долучаються перехожі. Чи не найбільшою популярністю користується урок з виготовлення патріотичного сердечка. Меланія також вирішила долучитися. Дівчинка вже не вперше займається такими виробами, та серед усіх робити символ нашої держави сподобалось найбільше. 

«Україна – це як я, це моє життя. Україна завжди зі мною» — сказала житомирянка Меланія.

Та долучилися до свята і дорослі. Пані Жанна вишиває картини з і одну з них вирішила надати місту для виставки «Душа Житомира на полотні». Працювала над нею більше місяця. Створюючи полотна власноруч майстриня добре розуміє сенс, який несе в собі українська сорочка. 

Та головною родзинкою свята став подарунок міській раді від житомирян. Вишитий символ міста, який зазнав змін внаслідок воєнного стану. До його виготовлення долучилось близько трьохсот містян. 

«Житомиряни – дуже сильні люди, показали себе і на початку війни, і зараз. Ми всі бачимо нашу згуртованість проти агресора. І читаючи кожен раз те, що вишито, воно нас буде надихати» — повідомив секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський.

Тепер ця картина прикрашатиме приміщення міської ради. А ось для самого Житомира містяни працюють над ще одним полотном, яке матиме розмір півтора на півтора метри та по завершенню прикрашатиме собою кожне масштабне свято. Наразі вона готова на 30%, над нею працюють навіть зовсім маленькі українці. 

Українські традиції – одні з найкрасивіших у світі. І в наших з вами силах говорити про них і поширювати. Тож одягайте свої вишиванки та нехай увесь світ бачить, яка прекрасна наша Україна та її символи!