У Житомирі продовжують робити запаси крові: цього разу стати донорами прийшли поліцейські

У Житомирі люди не втомлюються здавати кров, аби рятувати людські життя. Сьогодні традиційно стати донором приїхали і патрульні поліцейські та ще на початку війни шалені черги вишиковувались із просто небайдужих людей. У перші дні після вторгнення у центрі прийняли таку ж кількість донорів, яку у мирний час приймали за місяць, отож запасів нині більш ніж достатньо. 

«Приймали донорів не тільки тут, у нашому приміщенні, зразу ж прийшов запит із Пулинів, в якому було більше ста охочих стати донором» — розповів директор обласного центру крові Анатолій Чугрієв.

Попри те, що війна триває уже понад 3 місяці, кількість бажаючих стати донорами не зменшується, вони завжди на поготові поділитися кров’ю, аби урятувати постраждалих військових та цивільних. Так, наперед формуються списки із громадами Житомирщини, туди медики регулярно виїжджають на поповнення запасів. Та згадати перші дні війни без сліз й досі не може пані Алла, вона завідуюча відділу заготівлі крові й на власні очі бачила цю кількість справжніх українців, які намагалися землякам урятувати життя.  

Каже тоді про себе усі думали в останню чергу, медики стояли на своєму фронті й до ночі робили запаси крові, адже розуміли, будь-якої миті вона може знадобитися нашим захисникам. Тоді рук катастрофічно не вистачало, бо ж люди займали черги ще до початку роботи центру. Щоб переробити усю кров, яку здали донори допомагати стали й працівники, які раніше мали геть інші обов’язки, приходили й колеги із інших закладів, , долучалися навіть і звичайні люди.

Зараз робота уже стабілізувалася, нині потенційних донорів записують у резерв, адже крові достатньо.  

Сьогодні поповнити запаси прийшли патрульні поліцейські. День обрали не просто так, саме цей тиждень оголошений тижнем безпеки дорожнього руху й за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на другому місці причиною смерті громадян віком від 5 до 29-ти років стає аварія.  

«Це уже у нас традиція, ми донатимо, чим можемо. У палійського така робота, що він повинен допомагати людям і ми як можемо, так допомагаємо» — сказав заступник начальника управління патрульної поліції в Житомирській області Тарас Корначевський.

Сьогодні тут зібралося до півсотні патрульних, чи не усі, у цих стінах не вперше. Поліцейські кажуть нині прийти і здати кров – це найменше, що може зробити людина, яка зараз не на полі бою. 

А щоб убезпечити реципієнтів, які отримують донорську кров у центрі її додатково очищують від бактерій та вірусів. Апарат за 5,5 мільйонів передали партнери на безкоштовне користування напередодні війни, а зараз він теж допомагає рятувати життя, за цей час тут очистили вже 450 доз концентрату тромбоцитів. 

А для тих, хто хоче стати донором слід не забувати про прості правила: здати кров може лише здорова людина, яка не має медичних протипоказань, які не хворіли гепатитом В, ВІЛом, сифілісом. Якщо напередодні був прийом антибіотиків через гостру хворобу, має минути щонайменше два тижні. І, звичайно, є вимоги до харчування, тому за 48 годин заборонено вживати спиртне, не потрібно їсти жирні продукти, зокрема, молочну продукцію, тому що компоненти крові цієї людини не будуть придатні для використання. Якщо ви дотрималися усіх правил і готові стати донором, у центрі крові за адресою вулиця Кибальчича, 16 двері відкриті по будням, з 8-ї ранку до 3-ї дня