Дитинство в умовах війни: як у Житомирі працюють дошкільні навчальні заклади

З початком повномасштабного вторгнення 46 дитячих садочків Житомирської територіальної громади призупинили свою роботу. Однак задля збереження можливості батьків працювати та підтримувати економіку держави 26 закладів все ж знову приймають малюків. Та з певними умовами.

«Сьогодні дошкільний заклад працює за умови підготовленого облаштованого тимчасового укриття, яке має бути безпечним для працівників та дітей. Сьогодні ми приймаємо дітей, батьки яких працюють. Цінним є те, що батьки довірили нам своїх дітей, а ми розуміємо усю відповідальність, покладену на нас» — розповіла завідувачка ДНЗ Світлана Остапчук.

Окрім цього кожній дитині видають так званий паспорт. В ньому зазначають прізвище та ім’я малюка, а також контактні номера телефонів батьків, аби вихователі могли бути з ними на постійному зв’язку у разі потреби.

Зараз до цього садочку зараховано вже 60 діток. Деякі з них – вихованці інших міських ДНЗ, однак перебувають тут заради безпеки. Заклад, який ми відвідали, відкрився найпершим. Тож укриття тут підготовлене за всіма вимогами.

«Зараз ми перебуваємо в тимчасовому укритті нашого дошкільного закладу, яке облаштоване для 5-ти груп та 50-ти працівників» — повідомила завідувачка ДНЗ Світлана Остапчук.

Кожна вікова група малюків має своє окреме місце. А також ігрову зону та зону відпочинку.

Укриття садочку забезпечене Wi-Fi та розетками. А також проведене аварійне освітлення на випадок зникнення електропостачання. Найдовше за увесь час роботи дітлахам доводилось перебувати у сховищі впродовж 5-ти годин, тож це місце працівники закладу облаштували  усім необхідним. 

І звичайно в укритті є запас продуктів довгострокового зберігання, а також завжди на готові свіжі сендвічі для малюків. Не забули й про дозвілля, адже попри все дітлахи не мають втрачати радощів найкращого в житті періоду – дитинства

«Працює театральна студія, в якій наші вихованці продовжують з задоволенням вправлятися в акторській майстерності. Вчителі-логопеди надають консультації та індивідуально працюють з тими дітками, які потребують корекції мовлення. Ми продовжуємо жити в умовах війни» — розповіла вихователь-методист Оксана Романовська.

Війна не проходить безслідно і впливає на кожного. Особливо страждають діти. Тому з метою підтримки з малюками працює психолог. 

Обов’язковою умовою є введення обліку. Коли усі дітлахи спустилися до укриття, відповідальна особа фіксує кожного малюка та працівника закладу. Для зручності вихователі самі також контролюють своїх дошкільнят. 

В умовах воєнного стану необхідна злагодженість та чіткість дій, особливо, коли доводиться працювати з дітьми. З персоналом закладу систематично проводять інструктажі, під час якого навчають кожного як діяти в тих чи інших ситуаціях. І кожен працівник садочку точно знає свої обов’язки та певний алгоритм дій. В момент зйомок, нам довелось побачити знання колективу на власні очі. 

Для спуску в укриття усіх, хто перебуває на території садочку, дається до 5-ти хвилин. Колектив впорався приблизно за 3. Усі зразу зайняли свої місця та без паніки продовжили роботу. Самі ж дітлахи кажуть, інколи доводиться спускатися часто, але вже звикли. 

І хоча батьки звичайно хвилюються за своїх дітлахів, вихователі не залишають їх ні на хвилину. А така оперативність та відточеність дій колективу зможе зберегти життя кожному. За словами працівників садочку, вони все роблять для дітей та заради дітей