У Житомирі робоча група обговорила навчання біженців закордоном

За останні кілька років Житомирська політехніка стрімко розвивається. Тут реконструювали класи й постійно удосконалювали техніку й процес навчання. Та щойно почалася війна, як і усі навчальні заклади країни, університет змушений був перейти на дистанційну форму навчання. Багато студентів стали волонтерами, хтось пішов добровольцем у Збройні сили України, іншим довелося виїхати закордон. Зокрема і в Естонію. Власне нещодавно делегація із Житомирщини була у Республіці на перемовинах й окрім обговорень подальшої співпраці, не на словах, а на папері підписали перші меморандуми. 

«В межах нашої поїздки були підписані меморандуми про співпрацю з Талінським технічним університетом та державним університетом «Житомирська політехніка». У нас відбулася окрема зустріч з Міністерством освіти Естонії, там де ми проговорили підтримку наших біженців» — розповів ректор «Житомирської політехніки» Віктор Євдокимов.

На сьогодні уряд Естонії виділив 80 мільйонів євро у своїй країні для допомоги українським біженцям. Водночас питання освіти залишилося відкритим, як дітям ходити у школи та садочки. І нині уже є певні напрацювання, аби полегшити життя українців закордоном. 

«В такому контексті ми навіть обговорювали із мером міста Таллінна і з Міністерством освіти Естонії дуже цікавий проєкт: це відкриття україномовної школи»  — сказав ректор «Житомирської політехніки» Віктор Євдокимов.

Окрім того говорили і про спільні проєкти з Талінським технічним університетом. Наразі розглядають можливість, аби випускники 11-х класів могли одночасно вступити і в Житомирську політехніку і в Естонський університет. 

«Тобто діти зможуть отримувати два дипломи по завершенню і Талліннського, і університету Житомирська політехніка. Ну і звичайно це програми подвійних дипломів, це програми академічної мобільності уже серед тих студентів, які є вже і навчаються, і в нашому, і в Талліннському університеті» — повідомив ректор «Житомирської політехніки» Віктор Євдокимов.

Сьогодні у стінах політехніки робоча група знову обговорила нагальні питання. Утім здебільшого вони усе ж стосуються саме розбудови Житомирщини. 

«Іде робоча нарада, де і Арсеній Пушкаренко як народний депутат, і голова групи Україна-Естонія, і заступник голови обласної державної адміністрації безпосередньо обговорюють вже конкретні кроки тому що у нас вже навіть є виготовлена проектна документація. Зараз лише узгоджують механізм фінансування, все ж таки як будуть надходити кошти і хто власне буде виконавцем таких робіт. Чи це будуть місцеві компанії, українські будівельники чи це все ж таки будуть залучені компанії і будівельники з цієї ж Естонії чи країн Євросоюзу» — додав ректор «Житомирської політехніки» Віктор Євдокимов