У Житомирі поновили перевірки технічного стану транспорту: як контролюють водіїв в умовах війни

Інспектор приступив до огляду місцевої маршрутки, перед цим у водія перевірили документи та салон, а вже на шинах помітили порушення й не помилилися. 

«Залишкова висота малюнка протектору для даної категорії транспортних засобів не повинна становити менше як 2 міліметри. Відповідно до приладу, бачимо результат 1,29, тобто, не відповідає правилам дорожнього руху» — повідомив старший інспектор відділу БДР.

А ще на одну вісь встановлені різні шини, не співпадає марка та модель. Сам водій зізнається, про ці несправності у своїй маршрутці знав, але зробити нічого не може. Каже займатися цим має все ж керівник. 

«Ну а чого я не знав чи я не бачу? А шо від мене залежить? Я виконавець» — каже водій Володимир Поставенський.

Та поліцейський каже, таке недбальство може коштувати, пасажирам й самому водію у кращому випадку травмуванням, а то й життя. 

«Ви бачите самі стан цієї шини. Тобто на ходу ця шина може луснути і може статися будь яка ситуація, транспорт може з’їхати з дороги» — сказав старший інспектор відділу БДР Євген Куликівський.

Цього разу водій відбувся штрафом у розмірі 680 гривень, якщо порушення повториться може й геть лишитися посвідчення водія, але відповідальність нестиме і саме підприємство, яке випустило транспорт із недоліками на маршрут. Керівник отримає аналогічний штраф і перевірку. Попри це, водій із покаранням не сперечається. 

Начальник відділу безпеки дорожнього руху розповідає, коли тільки з’явилася станція до водіїв спершу ставилися лояльно й вказували на недоліки, аби ті швидко їх виправили, зараз же про це можна забути. 

«Ступінь лояльності до таких водіїв суттєво зменшена у зв’язку з тим, що транспортний потік більший, пасажирів більше і небезпека для них більша, тому це питання стає дедалі важливішим» — повідомив начальник відділу безпеки дорожнього руху Сергій Смалько.

Зокрема посилена перевірка пов’язана і з нещодавніми резонансними ДТП з великою кількістю загиблих. Водночас патрульні відзначають — порушень все ж поменшало та здебільшого це пов’язано із тим, що скоротилася частота перевезень, тож на маршрути перевізники випускають авто у кращому стані. За попередній місяць зафіксували лише 15 грубих порушень. 

Із появою мобільної станції для перевірок працювати стало легше, зізнаються поліцейські, бо ж раніше могли фіксувати лише несправності, помітні неозброєним оком. 

У мобільній станції є до десятка приладів, якими можна замірити параметри світла фар, викиди вихлопних газів, допустимий рівень зовнішнього шуму, а ще сумарний люфт рульового управління транспортного засобу. 

«Даним приладом ми вимірюємо люфт. Чи в межах норми, чи виходить за межі норми» — розповів старший інспектор відділу БДР Євген Куликівський.

Цього  разу перевіряли водія, який здійснює міжміські перевезення. Порушення у нього інспектор не виявив.   

Сам водій каже, у результатах сумнівів не мав, адже щоранку перед рейсом його автобус перевіряється. 

Окрім автобусів та маршруток інспектори також перевіряють таксі, вантажні і спеціалізовані автомобілі, а ще з причепами, які використовуються для перевезення пасажирів чи вантажів із метою отримання прибутку. Підлягають перевірці й автомобілі, які перевозять небезпечні вантажі, а от до водіїв легковиків контроль не застосовується