Країни ЄС, зокрема Естонія, допоможуть у відновленні Житомирщини — Арсеній Пушкаренко

Житлові будинки, об’єкти критичної інфраструктури, освітні заклади та мости. Понад дві тисячі споруд на Житомирщині потребують відновлення внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну. Та самостійно усунути усі наслідки руського міра в області влада не в змозі, тому залучатимуть дружні країни. 

«Я розумію що таке будувати і які кошти на це потрібні. Ми два роки будували школи і дитячі садочки. Я розумію наскільки це важкий процес. Тому без фінансової підтримки наших європейських партнерів це буде неможливо» — сказав голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Першою допомагати у відбудові Житомирщині погодилась Естонія. Близько 2х місяців народні депутати України від партії «Слуга Народу» на чолі з Арсенієм Пушкаренко вели плідну співпрацю та перемовини щодо можливої підтримки. Представники естонського парламенту та Надзвичайний і Повноважний Посол країни відвідували найбільш постраждалі громади області та бачили усі жахіття, що спричинила війна на наших територіях, на власні очі. І ось Естонія отримала перелік 15-ти об’єктів, які можуть бути відбудовані під їх патронатом. 

«Ці 15 об’єктів, які були запропоновані Житомирською ОДА зараз перебувають на розгляді в уряді Естонії. І власне ми тут також, щоб на місці оцінити і побачити що тут відбувається. Всі об’єкти важливі, складно щось обрати. Але очевидно, що Естонія самотужки не зможе допомогти з відбудовою всіх цих речей, саме тому ми шукаємо шляхи максимально долучитися до процесу. Можуть бути також залучені бізнес-ініціативи та інші країни» — розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Каймо Кууск.

До цього списку входять усі зруйновані мости, 25 ліцей у Житомирі та інші критично важливі об’єкти, які необхідно відновити в першу чергу. Найбільше таких пошкоджених споруд знаходиться у Коростенському районі. Зокрема, у Малині. Тут знищені десятки будинків та цивільних споруд. А також втрачені життя.

Декілька пошкоджених об’єктів міста також увійшли до списку. Тож Естонія може долучитися до відбудови і Малина. 

«За моєю спиною Школа мистецтв, яка цьогоріч мала відзначати 60-річчя. Відбудується разом зі Швейцарією, тому що тут знаходиться швейцарське підприємство. Також тут знаходиться площа, Естонія також буде займатися відбудовою. Також ми бачимо пожежну частину, також Естонія буде виділяти кошти» — розповів голова Коростенської РВА Юрій Тарасюк.

Нині свою підтримку Україні та зокрема Житомирщині готові надати ще дві країни – Латвія та Іспанія. З метою побачити усі наслідки руського міра в нашій області на власні очі та оцінити масштаби руйнувань посол Латвії і представник посольства Іспанії відвідали постраждалі громади. Особливо вразили іноземних посадовців зруйновані заклади освіти, адже це місце точно не було військовим об’єктом і не несло собою ніякої загрози. Тут навчались маленькі українці, які точно ні в чому не винні. 

«Що стосується зруйнованої школи, звичайно, масштаб вражає. Особливо руйнування цивільних об’єктів. Це трагедія і злочин, скажімо відверто. Навіть якщо Житомирщина є областю, в якої не найбільша кількість руйнувань, однак сам факт. Нам потрібно працювати над тим, щоб відновити ці об’єкти. Щоб діти могли нормально ходити до школи і мати всі необхідні речі, тому що це про майбутнє» — каже Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні Ілгварс Клява.

Задля обговорення ситуації в регіоні та співпраці народні депутати України та іноземні посадовці провели нараду, де обговорили подальші кроки з відбудови нашої Житомирщини. Те, до чого призвели дії російської армії, вразило усю делегацію. 

«Я заступник Голови Місії Посольства Королівства Іспанія в Україні і моя основна місія сьогодні робити нотатки для себе. Розуміючи ситуацію, Іспанія допомагає Україні під час війни, але ми також думаємо допомагати, коли війну буде завершено. І відновлення регіонів України для нас також є важливим, тож ми також плануємо долучитися» — повідомив заступник Голови Місії Посольства Королівства Іспанія в Україні Пабло Ган.

Довкола питань відбудови точиться чимало суперечок. Адже війна не закінчилась, варто спрямовувати усі зусилля та допомогу нашим Збройним силам та якомога пришвидшувати перемогу. Та народний депутат Арсеній Пушкаренко запевняє, ми маємо думати про майбутнє вже зараз і бути готовими швидко відновлюватися. 

«Реальне відновлення, реальне будівництво об’єктів розпочнеться після перемоги. Але ми повинні бути готові на наступний день після перемоги вже розпочати будівництво. Для цього вже сьогодні Житомирська область, завдяки нашим захисникам, може дозволити розпочати підготовчу роботу над відновленням. Як тільки наступить перемога, на наступний день в нас вже готові проєкти, в нас вже визначено яка країна який об’єкт будує і вже є виділенні кошти» — сказав народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Рішення Естонії щодо обраних об’єктів очікується в цьому місяці. Інші країни планують наслідувати приклад та також погодитись надати свою підтримку. Окрім Латвії та Іспанії планує доєднатись ще одна країна із G7. Тож варто лише дочекатися перемоги, як Житомирщина, як і уся Україна, стане ще кращою, аніж була