День донора: яка зараз ситуація у Житомирському центрі крові

Охочих у Всесвітній день донора здати кров не дуже багато, але от Вероніка про таке свято навіть і не чула, каже, прийшла за компанію й сподівається, що урятує комусь життя. 

«Прийшла врятувати комусь життя, можливо моя кров комусь допоможе. В мене взагалі просто хлопець вже п’ятий раз здає, то я так вирішила з ним» — розповіла Вероніка.

Хлопець же зізнається, рік тому прийшов сюди, аби довести усім, що бути донором не страшно і зовсім не боляче. Коли ж переконати своїх підписників вдалося, то і сам здачу крові зробив традицією. Сьогодні на донацію прийшов упя’те. 

«Уже здаю близько року. Перший раз вирішив спробувати, щоб довести людям, що це не так страшно, зняв навіть відео, виставив і після цього ще багато людей написали мені, що здали кров» — додав Максим.

А от у Сергія Ващенка це уже справжня, так би мовити, місія довжиною у кілька десятків років. Із ним ми познайомилися минулоріч, тоді чоловік отримав звання Заслуженого донора України із рук Президента. Та за цей час життя перевернулося з ніг на голову, каже Сергій, часу здавати кров поменшало, бо ж із першого дня війни подався в тероборону. 

Через стільки років донорства з рахунку Сергій вже збився, але пригадує, початок поклав ще у 1992 році, коли його хрещений потребрубав термінового переливання. Потім же почав рятувати і незнайомих людей, а у 2014-му кров’ю ділився із побратимами з якими воював в АТО. 

Загалом в області понад 2 тисячі Почесних та 6 Заслужених донорів України. Сьогодні традиційно здати кров із Олевська приїхав і Володимир Ушко.

Володимир пригадує, донором став уперше для свого побратима ще за часів Радянського союзу. З цього усе і почалося. 

Чоловік просить здавати кров кожного українця, особливо зараз, під час війни, адже знає про потребу не з чуток. У 2015-му маючи військовий досвід теж був в зоні АТО і прямо там рятував інших військових своєю кров’ю. 

А ще у свій же день народження ювілейний десятий раз здати кров прийшов Вадим. Хлопець каже, донор він уже ось як три роки, але сьогодні вирішив подарунок зробити кому це більше потрібно. 

Медична директорка відзначає, із початком війни постійних донорів стало утричі більше. А кількість у перші дні війни вразила і її за усі роки роботи. 

Медик каже, зараз запасів цілком достатньо. Та матеріал має свій тремін придатності, от наприклад тромбоцити «живуть» 5 днів. На сьогодні є потреба у більшій кількості людей із другою негативною групою крові. Завтра вже потреба може змінитися, а тому донори мають здавати кров планомірно, пояснюють спеціалісти. Дізнатися про потребу на сьогодні можна сайті центру крові або за їхнім телефоном. Також можна заповнити спеціальну форму на сайті, тоді вам зателефонують або відправлять смс із проханням стати донором. До цього моменту ви будете  у так званому резерві