У Житомирі стартував табір для дітей з родин переселенців, організований БФ «Карітас-Житомир»

Перший день у літньому денному таборі для малюків із родин переселенців розпочався із організаційних моментів, знайомства та поділу на 2 загони за віком. Найменші дітлахи – команда «Сонечко», а ось вже старші – «Зіронька». Саме до цього загону потрапила і Софійка. Дівчинка разом з батьками приїхала з Ірпеня. Тут у них є рідні, які допомогли облаштуватися. 

«Я приїхала сюди, тому що в нас теж почалась війна. Наш будинок постраждав. Але ми не хвилюємося, тому що під нами взагалі немає 2-х квартир» — розповіла Софія.

Піти до табору дівчинка захотіла сама, адже війна змусила її розлучитися зі своїми друзями, тому хоче знайти нових, доки знаходиться у Житомирі. А також планує займатися творчістю. 

До загону старшачків потрапив і Ілля, який разом з батьками та молодшою сестричкою приїхав з Харкова близько двох місяців тому. Згадує, інколи в їхньому районі було досить гучно через часті обстріли. Та в Житомирі вже встиг знайти собі хобі та друзів, однак не проти нових знайомств і в таборі. 

Мама ж Іллі каже, тікали від війни заради дітей, і такий табір, гадає, зможе їх відволікти та заспокоїти.

«В Харкові просто дуже сильні бомбардування. У дітей нервова система не витримувала. Ми прожили там півтора місяці під активними діями і вирішили, для дітей краще буде забрати їх звідти. Ми поїхали, коли почали падати касетні бомби. Виїжджали теж дуже важко і для дітей це був великий стрес. Але тут більш тихо, спокійніше, родичі живуть, діти тренуються, тут є майбутнє, якого на даний момент немає у Харкові» — каже мама учасників табору Світлана.

Психологи, які працюють з дітлахами у таборі розповідають, малюки зараз потребують постійної підтримки. Особливі ті, хто відчув жахіття війни на собі. Тому програма табору зорієнтована саме на емоційне розвантаження та розвиток малечі, аби вони могли продовжувати жити нормальним життям. 

«В планах ми маємо інтегрувати наші групи із місцевими дітьми різних соціальних категорій, аби діти ввійшли у нашу громаду, мали можливість спілкуватися з якомога більшим колом однолітків. У нас в планах і майстеркласи. Ми як психологи будемо пропонувати дієві практики зниження тривожності, зниження стресу у дітей» — повідомила психолог табору Ксенія Леон.

Табір діє в межах проєкту «Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні», а організаторами став Благодійний фонд «Карітас-Житомир», який з першого дня війни надає велику підтримку та допомогу внутрішньо переміщеним особам. Нині записатися встигло вже близько 70-ти дітлахів з таких родин. Батьки ж вірять, що їхній малечі вдасться хоч на якийсь час забути про те лихо, що принесла росія на наші території. Марина, яка привела до табору доньку та сина, приїхала із сім’єю з Бахмуту і мріє, щоб її діти якомога швидше повернулись до звичного мирного життя у рідному місті. 

Заняття у таборі проводитимуться кожного вівторка та четверга, однак розраховують додати ще один день. Працювати планують до кінця літа, тож малюки з родин переселенців можуть доєднатися у будь-який час. Для цього необхідно заповнити онлайн-анкету, яку можна знайти на офіційній сторінці Житомирської міської ради