Водоканал спростував фейк про холеру, а у лабораторії розповіли, де можна купатися

У гідропарку робочі дні людей небагато, більшість відпочиває на лавках чи просто прогулюються. Але й бажаючі покупатися є, сюди приходять із дітьми. Житомирянка Оксана каже, перш ніж привести сюди малечу перевірила чи водойма безпечна. А от про нібито спалах холери, який насувається на Україну, жінка каже, нічого не чула. 

Днями фейкові повідомлення про холерну паличку заполонили мережу. Тоді міноборони росії заявило, що перші хворі нібито уже є в Одесі. Того ж вечора речник оперативного штабу обласної військової адміністрації відреагував на таке повідомлення й назвав інформацію фейковою. Заодно й розповів звідки «ноги ростуть». 

Згодом роздувати фейки про епідемію холери почали у Миколаєві та столиці. Місцева влада відразу ж спростувала таку інформацію, згодом Рада національної безпеки і оборони України заявила, що у жодному із міст чи сіл не зафіксовано цієї хвороби. Про те, що безпечно і у Житомирі підтвердили й на місцевому водоканалі. 

«Маємо запевнити громадкість, що ця інформація не відповідає дійсності і ймовірно це продукт інформаційної війни покликаний посіяти паніку серед населення і дестабілізувати ситуацію» — повідомила начальниця інформаційного центру КП «Житомирводоканал» Сніжана Герасимчук.

Начальниця інформаційного центру каже, усі водоканали країни під цілодобовим контролем фахівців, зокрема і реагентів вдосталь, аби знезаразити воду, яка тече у кранах містян. 

Щотижня моніторить водойми і обласний лабораторний центр. У гідропарку кажуть, купатися найбезпечніше, там вода відповідає хімічним та мікробіологічним нормам. А от кар’єр на Польовій та Соколовський далекі від норми. 

У лабораторному центрі про спалах холери також інформації немає.

У такі фейки не вірять і відпочиваючі.  

У центрі протидії дезінформації наголошують, холера — це гостре інфекційне захворювання, що розвивається при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактеріями й найкращим способом профілактики хвороби є вакцинація, а не ліки