Протистояння в Андрушівському ліцеї: директорка звільнила вчительку за аморальний вчинок

На Житомирщині вчительку початкових класів на 34-році роботи керівниця школи звільнила за статтею аморальний вчинок. 

«Приходжу у свій кабінет, щоб взяти ще деякі матеріали і бачу, що в мене навстіж відчинені двері. В дверях дірка, я питаю у технічного персоналу чому в моєму класі зірваний замок і тут виходить із просто, грубо кажучи, каптьорки директор школи, де стоять відра технічок, віники і директор школи виходить мені і каже: а ви, Ларисо В’ячеславівно, у нас уже не працюєте» — розповіла звільнена вчителька Лариса Рудюк.

Пані Лариса згадує як дізналася про своє звільнення. Каже того дня у школу прийшла, аби здати усі документи за пройдений навчальний рік, прострочила лишень на один день через хворобу й отримала додому ось таку бандероль. 

А «ноги ростуть» ще із 17 січня, розповідає педагог. Тоді батьки прийшли розбиратися із директором чому їхнім дітям так і не видали оргтехніку, яку отримав паралельний клас. Та відповіді від керівниці так і не дочекалися. 

Й ці збори, батьки зафільмували на відео.

Батьківські збори у шкільному спортзалі тільки розпалили вогонь й після цього розпочалося найцікавіше. Директорка звинуватила педагога, що та лишила першачків самих заради зборів у той день. Сама вчителька каже, через те, що у класі є дівчатка із особливими освітніми потребами, вони усі були під наглядом асистента. Та саме її викликали ось днями в кабінет на «розмову». 

І вже за кілька днів у трудовій книжці Лариси Рудюк і з’явився запис: «Звільнена за аморальний проступок». Зустрітися із журналістами й пояснити своє рішення директорка відмовилася, слухавку  не брала декілька годин поспіль. Допоки номер не набрала чиновниця із міськради. Та конструктиву ми так і не почули.  

Згодом таки директорка вийшла на зв’язок і повідомила наступне. 

«Я впевнена в правомірності своїх дій відносно законів України про освіту, про повно загальну середню освіту, Конституцію України, а також кодексу законів про працю. Тому неправомірні дії з моєї сторони можуть бути оскаржені у суді» — сказала директорка Андрушівського ліцею №2 Валентина Пташник.

Батьки ж, які прийшли заступитися за свого педагога геть іншої думки про саму директорку. 

Батьки додають, діти коли дізналися, що Лариса В’ячеславівна більше не з ними, у школу ходити відмовляються. 

До речі, оргтехніка, за яку рік скандалили, таки у класі з’явилася, але вже після звільнення педагога. Також батьки кажуть, йтимуть до кінця. напередодні уже написали на підтримку вчительки колективний лист до Міністерства освіти та Житомирської військової адміністрації. Вчительку ж цікавить, якщо аморальний вчинок вона зробила ще 17 січня, то чому працювала до червня. Й як до цього викладала у школі 34 роки без жодної догани від керівників. 

Адвокат Лариси Рудюк каже, власне факт того, що педагога не ознайомили із наказом про звільнення уже викликає багато питань.  

Тепер хто правий, а хто ні, розбиратиметься суд