Житомирська політехніка перша відмовилась від паперових екземплярів студентських наукових робіт

У старших класах Вікторія почала цікавитись програмуванням та комп’ютерною технікою, тож вирішила пов’язати своє майбутнє саме із цим напрямком. Тоді вибір впав лише на один навчальний заклад – «Житомирську політехніку», до інших вишів навіть не подавала заяви. Провчившись лише рік на спеціальності «Комп’ютерна інженерія» дівчина переконалась, зробила правильний вибір. 

«Вважаю доволі перспективною, оскільки у нас зараз дуже розвиваються саме технології у світі, тому я рахую, що заробіток, що задоволення від цієї професії точно буде» — сказала студентка 1-го курсу «Житомирської політехніки» Вікторія Горощук.

Задоволений своїм вибором і Дмитро, який навчається на 4-му курсі спеціальності «Кібербезпека». Будучи вже випускником, який точно пройшов усі щаблі студентського життя, переконує, ІТ-спеціальності Житомирської політехніки варті того, щоб з ними пов’язати майбутнє, адже відкривають чимало можливостей. 

«ІТ-сфера зараз охоплює усі спектри нашого життя, тому і захист нашої інформації дуже важливий. Кібербезпека відкриває перед нами чудові двері в ІТ-сфері. По закінченню можна працювати не лише по кібербезпеці. Ми також вивчаємо програмування, дизайн» — розповів студент 4-го курсу «Житомирської політехніки» Дмитро Тальченко.

І такі враження студентів вже декілька років поспіль підтверджуються позиціями, які Житомирська політехніка займає у найпрестижніших рейтингах країни. Наприклад за версією сайту DOU, який є досить популярним серед IT-спеціалістів, наш університет входить в десятку ЗВО за найвищим середнім балом абітурієнтів. Зокрема, спеціальність «Кібербезпека» займає 5-е місце. 

«Також випускники Житомирської політехніки за рейтингом DOU входять в 10-ку найбільш високооплачуваних фахівців. За статистикою Єдиної бази з питань освіти Житомирська політехніка за спеціальністю «Інженерія програмного забезпечення» входить в 6 найкращих закладів вищої освіти за кількістю вступників на бюджетну основу навчання і 7-е місце за загальною кількістю усіх вступників» — повідомив проректор Державного університету «Житомирська політехніка» Андрій Морозов.

І на цьому заклад не зупиняється. Цього року університет вперше спробував унікальну систему – відмовились від паперового варіанту студентських наукових робіт та перевели усе у повну цифровізацію. 

«Для цього всі студенти, керівники робіт, рецензенти і долучені до процесу захисту особи отримали електронні підписи і відповідно до закону «Про електронні довірчі послуги» підписують усі документи в електронному вигляді цифровими підписами» — додав проректор Державного університету «Житомирська політехніка» Андрій Морозов.

Таке нововведення поки запровадили лише на спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», але надалі планують розширити на усі курси, адже вже зараз система показала свою доцільність. Робота виключно з електронною версією документа значно спрощує процес як для студента, так і викладача.  

«Студенту по суті достатньо просто підготувати в електронному вигляді роботу, накласти електронний підпис і через особистий електронний кабінет завантажити цю роботу. Далі студент може спостерігати за етапами проходження цієї роботи. Наприклад, завантаживши роботу, вона потрапляє до керівника, студент це бачить, а керівник може висловити певні недоліки по роботі, повернути на доопрацювання, внісши усю інформацію, що необхідно змінити в роботі. Таким чином комунікація між студентом та викладачем теж відбувається через електронну систему» — сказав проректор Державного університету «Житомирська політехніка» Андрій Морозов.

Користуватися такою системою зручно як зі смартфону, так і з будь-якого ПК. У електронному кабінеті студента зберігається та обробляється уся необхідна інформація, документи та відомості, доступ до яких матимуть і викладачі. До того ж це значна економія як коштів, так і часу. 

«І керівник роботи, і секретар екзаменаційної комісії може переглядати роботи і всі дії виконувати на звичайному смартфоні. Це дає можливість реалізувати дійсно дистанційну освіту. Тому що коли ми говоримо про дистанційну освіту, усі учасники освітнього процесу можуть перебувати в різних місцях та навіть країнах, а таким чином немає необхідності отримувати електронні документи та підписи» — повідомив проректор Державного університету «Житомирська політехніка» Андрій Морозов.

Система надзвичайно проста у використанні, тож розібратися в ній і студенти, і викладачі змогли досить швидко. А відмова від друкованих екземплярів наукових робіт стала черговим кроком у реалізації безпаперового університету для Житомирської політехніки та інновацією у світі вищої освіти України