Що почати робити зараз, аби зиму пережити легше: поради фахівців

403

Уряд прораховує та готується до всіх можливих сценаріїв у новому опалювальному сезоні. Водночас, попри страх українців, отримати захмарні платіжки — боятися не варто. 

«Ну по-перше між Урядом і асоціацією міст України, в тому числі місто Житомир є підписантом угоди, до того яка діяла у цьому сезоні про непідвищення тарифу. У нас тариф 1618 гривень і він діє вже майже 4-й сезон» — повідомив директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

Видана напередодні постанова Урядом до усього зобов’язує не підвищувати тариф. Хоча такий, який діє зараз у місті директор Житомиртеплокомуненерго називає збитковим, утім впоратися із фінансовими питаннями допомагає міський бюджет. 

Водночас цього року постачання тепла у квартири українців буде здійснюватися таким чином, щоб температура не перевищила 18-20 градусів і не була нижче 16. Про це днями заявив голова Мінрегіону Олексій Чернишов. Директор житомирського підприємства пояснює, у місті нині немає критичних пошкоджень, які б не змогли фахівці ліквідувати до початку опалювального сезону, але таким чином держава намагається підготуватися до різних сценаріїв розвитку подій. 

Водночас у школах, садочках та лікарнях температуру будуть підтримувати у межах звичайної: 23-24 градуси. А от українцям радять забути про відкриті вікна узимку. Нині ж по усій Україні ще із 15 квітня розпочали підготовку до осінньо-зимового періоду. Триватиме вона до 15 вересня.

У план підготовки зазвичай входять ремонт пошкоджених ділянок трубопроводів, ремонт або заміна запірної арматури, теполізоляції. Водночас полегшити собі зиму можуть й самі власники квартир. Для більшого ефекту, кажуть на підприємстві, підходити до питання треба комплексно й будинок має бути справним від даху до підвалу. Начальник теплоінспекції зазначає, аби увесь комплекс заходів був виконаний, у першу чергу, люди мають своєчасно сплачувати суму внесків, а вже далі справа за балансоутримувачами. 

Зі свого боку держава обіцяє зробити усе можливе, аби люди відчували роботу чиновників. У цей час Україна не імпортуватиме газ та вугілля. Увесь внутрішній видобуток буде направлений на потреби громадян. А поки ж у Житомирі, запевняють, люди будуть взимку із теплом, бо ж на випадок непередбачуваної ситуації уже є напрацьовані механізми роботи