На Житомирщині відкрили перший притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства

Урочиста стрічка перерізана і відтепер центр готовий приймати відвідувачів. Притулок для осіб, які постраждали внаслідок домашнього насильства або насильства за ознаками статі на Житомирщині будували близько півроку і він став першим спеціалізованим закладом в області. Кошти на його будівництво виділялись із державної субвенції.   

«Даний заклад будувався близько 6-ти місяців і коштує 7,8 млн гривень по субвенції з Міністерства соціальної політики. Крім того, півтора мільйона було витрачено на закупівлю автомобіля, для мобільних бригад, яких в нас створено 3» — повідомив голова Березівської громади Микола Яромов.

До центру можуть звертатися постраждалі з 5-ти громад області, однак притулок розрахований на 20 осіб, серед яких можуть бути як чоловіки, так і жінки з дітками. Проживатимуть вони у сучасних комфортних умовах, де є усе необхідне. Окрім прихистку відвідувачі зможуть отримувати кваліфіковану допомогу, а також безоплатні правові консультації.

«Я думаю, що ми укладемо меморандум з цим центром і тут ми будемо проводити дистанційні консультації, а за необхідності наш працівник буде виїжджати і надавати правову допомогу прямо безпосередньо тут в притулку, щоб постраждалим не потрібно було рухатись до Житомира» — сказала заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

На відкриття центру завітали досить поважні гості, серед яких народні депутати України, парламентарі та чиновники області, адже подія дійсно знакова. Проєкт протидії домашньому насильству, ініціаторкою якого стала Перша Леді Олена Зеленська, почали реалізовувати ще до війни, тож цей притулок став показовим для інших громад.

«Ми не живемо в ідеальному світі, і для того, щоб рухатись до цивілізованих стандартів надання допомоги, для того, щоб мати можливість якісно допомагати людям, які того потребують, потрібні такі центри. І не тільки в поодиноких випадках, цю мережу потрібно розвивати» — сказала голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Потреба у таких центрах була і в мирний час, і стає ще більшою зараз. Лише впродовж року в Україні зареєстрували близько 350-ти тисяч звернень щодо домашнього насильства. І доки російський ворог вбиває наших людей, є ті, що шкодять з середини. 

«У нас є дуже великий ворог в середині. Це наші звички, старі підходи, застарілі розуміння, які призводять до того, що таке явище в Україні, на жаль, ще є, і його багато. Нам треба ще багато зробити, щоб його мінімізувати. Саме практика таких притулків прийнята в усьому світі, в першу чергу в Європі» — повідомив перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Відкриття центру співпало із подією, до якої Україна йшла впродовж 11-ти років – ратифікацією Стамбульської конвенції. Як зазначив Президент Володимир Зеленський, «її головний зміст простий, але надзвичайно важливий. Це зобов'язання захищати жінок від насильства і різних форм дискримінації».

«Стамбульська конвенція допоможе нам стати складовою всесвітньої історії протидії насильству, а також залучати європейські кошти, щоб продовжувати відкривати такі центри. Дійсно, цей центр відкритий за бюджетні кошти, і це вперше в історії України гроші виділяються на такі програми» — розповіла народна депутатка України, партія «Слуга Народу» Марина Бардіна.

На розбудову таких центрів для постраждалих від насильства цього року виділено 235 мільйонів гривень. Однак у зв’язку із повномасштабним вторгненням росії фінансові пріоритети держави змінились, адже найбільшої допомоги зараз потребують наші захисники. Тож підтримка закордонних партнерів буде дуже вагомим внеском у протидії домашньому насильству