Із початку війни «Фонд громади Житомира» зібрав понад 13 мільйонів гривень

Підтримка військових та тероборони, допомога переселенцям й місцевим, які постраждали через війну. Усім цим займався фактично із другого дня війни благодійний Фонд громади Житомира. 

«На що найбільше пішло коштів: це закупка металу і тканини, матеріалів для виготовлення плитоносок. Каски, тепловізори, прилади нічного бачення та прицілу, тактичне спорядження для військових, генератори, акумулятори, мастила» — розповіла голова правління Фонду громади Житомира Жанна Соловйова.

Й це не кінець списку. Загалом силами благодійників та просто небайдужих на рахунок фонду надійшло понад 13 мільйонів гривень, кошти відправляли не лише житомиряни, а й люди з різних куточків світу. 

«В гривнях: понад 7,7 мільйонів, понад 147 тисяч євро, понад 19 тисяч доларів, майже 1000 швейцарських франків та 300 польських злотих» — повідомила голова правління Фонду громади Житомира Жанна Соловйова.

При чому суми надходжень варіювалися від кількох гривень до сотень тисяч і навіть мільйонів. Чи не щомісяця, зазначають у міськраді, житомирські підприємці надсилали стабільно по 10 тисяч гривень. А є й ті, хто просто щодня замість кави, надсилає кошти на рахунок фонду. 

І це вкотре доводить, що важлива абсолютно кожна гривня. Попри те, що фонд йменований назвою міста, допомагають коштами не лише Житомиру. Так із початку війни підтримали село Ягідне, що на Чернігівщині, де людей мордували рашисти та Миколаїв, який лишився без води, туди від нашого міста передали установку для фільтрації води на суму майже 500 тисяч гривень. А ще, зазначають чиновники, іноді через фонд Житомира, люди у призначенні платежу пишуть кому саме хочуть допомогти, тому часто саме за проханням благодійників допомагають й іншим містам. 

Та багато чого, зізнаються у міськраді, лишається поза звітами, бо ж благодійники та волонтери не сплять й часто самі передають усе, що закупили самотужки. Більше 20-ти автомобілів поїхали на передову із комунальних підприємств й ще понад 100, які просто пройшли через міську раду, але не проходили через благодійний фонд. Та усе це — спільна робота. 

На сьогодні із зібраних коштів на рахунку лишилося 70 тисяч євро, сума немаленька, але водночас замала для покупки, яку планують здійснити найближчим часом. Для військових хочуть придбати такі собі «Бандеромобілі», з-за кордону, вартісні, але головне — надійні. Нині залишків на рахунку вистачає на 7 таких позашляховиків.

Повний звіт за надіслані кошти на сайті фонду оприлюднять уже завтра, там будуть вказані усі благодійники і детально розписано куди були спрямовані кошти. Й звісно не забуваймо донатити далі, пам’ятаймо, що кожна гривня — важлива