У Житомирі вшанували пам’ять загиблих внаслідок війни дітей: лунала спільна молитва та остання колискова

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні постраждали 978 дітей. З них 343 загинуло та понад 635 отримали поранення. А от повної інформації з окупованих територій досі немає. Саме для них на Михайлівській у Житомирі сьогодні пролунала спільна молитва та остання колискова. 

Маленькі чобітки, м’які іграшки. Здавалося б звичайна картина дитинства. Однак поруч свічки, і інсталяція набуває зовсім іншого сенсу. У це взуття більше ніколи не ступить дитяча ніжка, а все тому, що окупанти позбавили їх майбутнього. 

«Чесно, хотілося донести таку думку, щоб ці звірі одумалися. Але потім, як я дізнався насправді глибше, що там відбувалось з цими дітьми, то .. не допоможе» — сказав художник, автор композиції Сергій Носок.

В центрі композиції – янголи, котрі піднімаються вверх по протитанковому їжаку. Такий собі символ дитинства, обпаленого війною. Вшанувати пам’ять про загиблих малюків прийшли десятки людей, адже це біль та біда кожного українця. Долучились до акції і переселенці, які тимчасово знайшли прихисток в нашому місті. 

«В той зловіщий день, коли ракети потрапили в наш ЖД вокзал, загинули діти з школи №3 міста Краматорськ, в якій вчився, сподіваюсь, і буде вчитися мій молодший син Павло. Я не змогла не долучитися до цієї акції. Це біль, яку ми відчули в прямому сенсі на собі. Це дуже важко і боляче. Ми так чекаємо повернення додому, дитина хоче йти лише в свою школу. Це дуже важко, особливо психологічно, особливо для дітей. Дуже шкода, що стільки дітей втратити майбутнє. Але ми сподіваємось, що все буде добре, все буде Україна» — розповіла переселенка із Краматорська Наталя.

З метою нагадати людям, що війна триває і ми не повинні про неї забувати і була організована ця акція. Ідея виникла ще в березні, однак реалізувати її військові дозволили лише зараз. І за цей час кількість постраждалих дітей набагато збільшилась. 

Композиція буде й надалі залишатися у Житомирі на згадку. Сьогодні впродовж дня вона стоятиме на Михайлівській, а далі буде передана до обласного краєзнавчого музею. Та не лише ця інсталяція в місті вшановує пам’ять малих янголят. Ще одна знаходиться на стіні зруйнованого 25-го ліцею. Карта виснаженої України та 15 чорних янголів, які символізують постраждалих дітей саме в нашій області. 3 з них загинули, інші отримали поранення. 

Картина знаходиться поруч з муралом, що зображає незалежність України. І те, що єдиною цілою із усієї будівлі 25-го ліцею залишилась саме стіна з цим витвором мистецтва є досить символічним та показує нашу незламність. І навіть після відбудови закладу ці нагадування планують зберегти.

«Коли ми зустрічали віце-спікера республіки Естонія, ми проговорили, що проєкт можливо буде включати цей мурал і ми до нього добудуємо 25 ліцей» — сказав начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Війна в нашій країні триває. І за кожен ранок ми маємо дякувати тим, хто захищає наш сон, а також пам’ятати про тих, хто береже нас вже з небес. Україна – єдина, і до кінця ми маємо триматися разом