У Житомирі провели навчальну евакуацію із одного з торговельних центрів: заклад впорався за 2,5 хвилини

Війна внесла корективи у кожну сферу нашого життя. Тепер навіть звичайний похід до магазину – лотерея: застанеш повітряну тривогу або встигнеш скупитися. Сьогодні відвідувачі одного з торговельних центрів у Житомирі почули сигнал небезпеки саме під час закупівель.

Та цього разу повітряна тривога була навчальною, аби перевірити готовність працівників та відвідувачів до потенційної небезпеки. У магазині не залишилось жодної людини, усі злагоджено покинули ТРЦ та чекали відбою.

На евакуацію кожному громадському закладу дається близько 5 хвилин. Сьогодні ТРЦ впорався буквально за дві з половиною. Керівництво зізнається, усе це завдяки обізнаності та злагодженості персоналу, адже такі навчання проводять регулярно.

«Раніше до військових часів навчання в нашій компанії проводились раз в півроку. На сьогоднішній день проводили майже кожен місяць. Але сигнали повітряної тривоги часто, кожен день, або через день, то виходимо і прямуємо в бомбосховище» — розповів дриектор ТРЦ Ігор Кононенко.

За кожен відділ відповідає його керівник. А за загальну евакуацію – начальник служби безпеки. Контролюють як один одного, так і відвідувачів, та разом прямують до укриття, що знаходиться на сусідньому підприємстві. 

«Всі знають правила, всі знають як виходити, є правила безпеки і всі це виконують. Коли відбувається повітряна тривога ми попереджуємо, всі дружньо виходимо, не панікуємо і виконуємо усі правила» — повідомив працівник ТРЦ Олександр.

Самі ж відвідувачі кажуть, відразу зрозуміли, що тривога навчальна, тому без паніки вийшли з магазину. Однак в будь-якому випадку в середині намагаються не залишатися. 

Та адміністрація ТРЦ зізнається, не завжди покупці добре реагують на прохання залишити магазин під час повітряної тривоги, адже це псує плани та забирає час, та після трагедії у Кременчуці все ж обирають перейти у безпечне місце.

«Це нормально, зараз час такий. Це ж безпека людей. Життя важливіше, ніж товар» — сказала відвідувачка Інна.

Такі перевірки влаштовують рятувальники. Спостерігають за порядком дій в першу чергу керівництва закладу, а також обізнаність та підготовленість персоналу. В цілому сьогоднішнім результатом задоволені,  планують перевіряти і інші торговельні центри міста. 

Зважаючи на те, що тривога була навчальна, натовп не вели до найближчого сховища, а зібрали на вказаній території. Та багато відвідувачів вирішили залишити заклад та власним транспортом виїхали за його межі. Однак рятувальники стверджують, так робити не можна. Єдине, що може вберегти життя під час авіаобстрілів – укриття.

Де знайти укриття оголошують гучномовцем на усю залу, також встановлені вказівники та інформаційні плакати. Керівництво закладу стверджує, жодного разу під час повітряної тривоги в магазині не залишалась бодай одна людина, адже навчені на прикладі інших українських міст і не дозволять собі повторити їхні помилки. Своїм головним завданням вважають зберегти життя як персоналу, так і покупців