В Овручі естонці будуватимуть сучасний дитячий садочок

Естонія одна із перших простягнула свою руку допомоги, коли у наші будинки віроломно увірвався ворог. Днями уряд країни ухвалив рішення про будівництво першого із 15 об’єктів на Житомирщині. Ним стане дитячий садочок у понівеченому рашистами Овручі. Для цього представники естонської сторони разом з народним депутатом України від партії «Слуга Народу» Арсенієм Пушкаренком, обласною та місцевою владою зібралися для обговорення деталей проєкту.  

«Саме це перший в Україні об’єкт затверджений іноземною державою для відбудови або будівництва нової інфраструктури» — повідомив народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Нардеп каже: ще до початку широкомасштабного російського вторгнення хотіли реалізувати цей проєкт і, власне, ця потреба досі залишається.

«На сьогоднішній день у нас більше 900 дітей виховується в дошкільній освіті. У зв’язку з ворожою агресією виникла потреба, щоб садочки були з відповідним укриттям для безпеки наших дітей. Тому є велика потреба у будівництві садочка з новими умовами безпеки і захисту» — сказав Овруцький міський голова Іван Коруд.

Як виглядатиме сучасний садочок Арсеній Пушкаренко вже показав разом з Овруцьким міським головою під час візиту до Таллінна. У прикордонному місті буде схожий модульний заклад. Нині естонська сторона готується до проведення тендера. 

«Ми плануємо тут побудувати сучасний садочок, який буде розрахований на 80 дітей, на першому етапі і ще на 80 — на другому. Всього він буде розрахований на 160 дітей. Зараз, це пуста ділянка землі, але ми вже розпочали дизайнерські роботи. Наш естонський архітектор тут, і він працює разом з українським архітектором, щоб зібрати усі документи. І, можливо, через 2 тижні ми розпочнемо тендерні процедури в Естонії, щоб розпочати будівництво якомога швидше» — розповів керівник проектів розвитку інфраструктури в Україні, ЕSTDEV Тармо Нідо.

У свою чергу українська влада має продумати єдиний алгоритм підготовки необхідних документів, адже це перший випадок, коли іноземна держава будує за власні кошти наші об’єкти інфраструктури. 

«Я вже як законодавець бачу, що доведеться нам готувати зміни. Я думаю, що наша фракція найближчим часом їх підготує. Адже, я думаю, що більшість об’єктів у майбутній післявоєнній Україні, коли буде велика відбудова, велике відновлення, якраз реалізовуватимуться напрямку, як в Овручі: це будуть естонські гроші і естонські компанії» — сказав народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Естонія вже переходить від ідеї до конкретних дій: готується детальний план території і розпочинається проектування. Однак саме будівництво залежатиме від безпекової ситуації