У Житомирі перевізники сміття ініціюють коригування тарифу на його вивезення: що зміниться

Зараз це місце для збору сміття на Богунії виглядає так. Декілька залізних баків, 2 сортувальні контейнери та прилегла трохи засмічена територія. Комунальні служби запевняють, це ще чисто, приблизно за 5 днів баки зазвичай переповненні, а відходи та непотрібні речі розкидані скрізь. Це одна з найпроблемніших ділянок міста. 

«Викидається просто на землю. Це і великогабаритне сміття, це і гілля, і старі речі нікому не потрібні. Більш того за майданчиком було облаштовано житло для людей, які не мають постійного місця проживання» — повідомив директор ТОВ «ҐРІН БІН Україна» Євгеній Барах.

Окрім цього звозять сюди сміття і мешканці прилеглих населених пунктів. Територія очищається майже щодня, та і цього недостатньо. Тому відповідальна компанія розробила проєкт, за яким хочуть змінити дану ділянку та таким чином покращити ситуація довкола. 

Схожий принцип застосували і на іншій проблемній ділянці міста. Тут вже встановили оновлений майданчик та результатом задоволені. До кінця року планують встановити ще 15 таких самих. 

Схожа ситуація була й по вулиці Східній. Тут впродовж багатьох років постійно зберігалось стихійне сміттєзвалище. Зараз на цьому місті чисто. Тут проблему вирішили іншим шляхом. Враховуючи те, що довкола переважно приватні будинку, домоволодінням було видано індивідуальні  сміттєві баки. 

«На цьому місці ще півроку тому стояло 9 контейнерів з щоденним вивозом. Навіть не дивлячись на це, ситуація була ось така. Проїжджа частина, приватний сектор, звозили всі, хто тільки міг. Компанія попрацювала, по місцевості роздали близько 400-т контейнерів. Маємо чисте місце» — розповів начальник управління житлового господарства ЖМР Андрій Гуменюк.

На сьогодні роздано більше 5-ти тисяч 120-ти літрових контейнерів. Загальна потреба – близько 15-ти тисяч. На темпи в першу чергу вплинула війна, однак зупиняти цей проєкт не планують, адже він дає свої результати. На цій же вулиці постійно збиралось ще одне сміттєзвалище, однак це вже зона відповідальності комунального підприємства КАТП 0628. 

Вирішити цю проблему, кажуть у підприємстві, майже неможливо, адже в першу чергу усе залежить від людського фактору. Попри те, що в компаніях є окремі послуги з вивозу великогабаритного сміття, житомиряни обирають простіший варіант та самі ж засмічують місто.  

Наразі Житомир обслуговує три компанії: «ҐРІН БІН Україна» — близько 55% території, КАТП 0628 — приблизно 35 %, решту – ВЖРЕП №8. Тарифи на вивезення сміття залишаються у всіх на сталому рівні, та кожного перевізника чекають підняття вартості.  

Коли саме затвердять нову вартість наразі невідомо, але, запевняють у міській раді, точно не раніше вересня. Тож які саме суми люди побачать в платіжках ви можете побачити на екрані. В середньому доведеться платити на 5 гривень більше. Коригування тарифу винесуть на розгляд виконкому і лише після його затвердження почнуть діяти зміни