Житомирські волонтери перейняли естафету й на тиждень організували табір для дітей у Бородянці

670

Зараз тут чути дитячий сміх, на кожному кроці спортивні ігри, співи чи лекції. Тим часом у волонтерів складне завдання: розважити малих і допомогти їм забути жахи війни. 

«Я живу в Бородянці, ми десь їздили, але потім повернулися сюди в Бородянку» — розповідає Марина.

Маринці 5 років, вона народилася та жила у Бородянці, поки сюди не прийшов «руській мір». Коли почалася повномасштабна війна, батьки вивезли її у більш безпечне місце, де була, дівчинка не пам’ятає. А це Арина, їй 9, разом із мамою школярка встигла евакуюватися закордон ще до приходу російських військ на Київщину й лише нещодавно родина повернулася додому. 

«Ми від’їжджали спочатку в Польщу, а потім приїхали знову в Бородянку, коли мама дізналась, що хата ціла, то ми через кілька тижнів повернулись додому» — каже Арина.

Усі діти тут розуміють, що відбувалося у рідному місті, але поки говорять про це не охоче. Волонтери кажуть, кожна присутня тут дитина — постраждала й зараз головне завдання зробити усе можливе, аби вони не закрилися у собі і не переживали біль наодинці. 

«Якщо дорослі можуть виразити свої емоції, можуть один з одним поділитися чи поплакати. А діти насправді так закриваються через це все» — сказала волонтер ГО «Світова молодіжна спільнота-Житомир» Ірина Ляденко.

«Ми стараємося якомога більше їх розвеселити, тому, що дуже багато діток сумні, без настрою, вони дуже багато втратили близьких людей, багато втратили домівки свої» — додала волонтер ГО «Світова молодіжна спільнота-Житомир» Надія Острова.

Самі діти зізнаються, де б не були, сумували за рідною домівкою та спілкуванням з однолітками й раді, що до них приїхали волонтери погратися. 

«Мені подобається в таборі тому, що тут є ігри, можна тут погратися з дітьми і тут мені подобається, що є всі, всі люди, всі діти і моя вчителька тут ходить» — каже Арина.

Денний табір для дітей розгорнули у школі, це єдиний уцілілий навчальний заклад. Займаються у Бородянці із дітьми волонтери із Житомира перший тиждень, програма розрахована на 5 днів, далі естафету назад прийме міжнародна організація, яка до цього опікувалася містом. Та робота в раніше окупованих селах Київщини для житомирської організації не новина.  

«Ми туди їздили два місяці. Макарів, Андріївка, Гавронщина, Липівка» — розповіла волонтер ГО «Світова молодіжна спільнота-Житомир» Ірина Ляденко.

Допомагати місцевим стали із перших днів звільнення, розповідає Ірина. Спершу це були гуманітарні вантажі, привозили лікарів, адже отримати належну медичну допомогу тут люди й досі не можуть. потім вирішили, що людей час підтримати і морально.

А ще майстеркласи, спортивні змагання, естафети, лекції з християнської етики й Mind-лекції. 

Волонтери кажуть, навіть після кількох годин занять по дітям видно, що їм легшає. 

Й на цьому громадська організація «Світова молодіжна спільнота» зупинятися не збирається. Волонтерка Наталя каже, зараз мають плани співпрацювати з ЮНІСЕФОМ, а після Бородянки планують поїхати у села поблизу. 

У Житомирі організація теж не припиняє роботу. Волонтери займаються як і з місцевими дітьми та дорослими, так і з вимушеними переселенцями. Активні заходи для малих незабаром планують провести і у нашому місті