В Україні штрафуватимуть за куріння у заборонених законом місцях

933

В Україні посилили антитютюнові обмеження. З 11 липня окрім звичайних цигарок, заборонено у громадських місцях курити і електронні сигарети, пристрої для споживання тютюну без його згорання, а також кальянів. За це порушника карають. 

Зокрема, наша знімальна група разом з патрульними бачила чи дотримуються житомиряни встановлених законом правил. Охоронці порядку, перш за все, інспектували зупинки громадського транспорту. Люди кажуть, що про таку норму закону не знали. Та все ж таки усі згодні сплатити за порушення.

Тільки спочатку порушників попереджають, а якщо спіймають ще раз, то доведеться сплатити штраф від 51-ї до 170 гривень. За повторне вчинення правопорушення сума зростає від 170-ти до 340 гривень. Правники ж наголошують — у законі виокремили певні місця, де за куріння доведеться нести адміністративну відповідальність.  

«Мова йде про заклади охорони здоров’я, спортивні і дитячі майданчики, ресторани, готелі, зупинки громадського транспорту і таке інше» — пояснила правозахисниця Поліна Алдошина.

Тепер ресторани та кафе, де раніше можна було курити, мають розмістити наліпки, що тепер це заборонено. У іншому випадку, доведеться також сплатити штраф від 3-х до 15 тисяч гривень у разі повторного порушення. Для інших підприємців суми дещо менші. 

Якщо ви будете просто курити на вулиці вас не штрафуватимуть. А от бонус таких обмежень — це ще один крок до євроінтеграції, адже там активно впроваджують інструменти для захисту людей від тютюну